Svijet
StoryEditor

Uber obustavlja poslovanje u Mađarskoj zbog zakona koji mu onemogućuju poslovanje

13. Srpanj 2016.

Kompanija za dogovaranje usluga prijevoza Uber objavila je u srijedu da će obustaviti poslovanje u Mađarskoj zbog zakona koji joj onemogućuje poslovanje.

"Od 24. srpnja obustavit ćemo Uber X u Budimpešti", kazao je u razgovoru za Reuters glavni Uberov menadžer u srednjoj Europi Rob Khazzam.

"Na tu nas je odluku, nažalost, potaknula logika zakonodavnih trendova u Mađarskoj u proteklih 18 mjeseci", dodao je Khazzam.

Nakon višemjesečnih prosvjeda taksista i zabrane pojedinih Uberovih usluga u drugim zemljama mađarski je parlament u lipnju usvojio zakon koji bi trebao ograničiti aktivnosti Ubera. Zakon će stupiti na snagu ovog mjeseca a omogućit će mađarskoj agenciji za telekomunikacije blokadu pristupa Internetu za "nezakonite dispečerske usluge".

Taksisti u Mađarskoj tražili su da se Uber stavi van zakona i da se blokiraju njegove aplikacije za pametne telefone, uz obrazloženje da njegovi vozači krše propise kojih se druge tvrtke za taksiranje moraju pridržavati.

U Uberu navode da u Budimpešti njegove usluge koristi preko 160.000 ljudi, dodajući i da bi 1.200 njegovih vozača moglo izgubiti vozačke dozvole na rok od tri godine unatoč tome što imaju potrebne dozvole za taksiranje i što plaćaju porez.

"To nije zabrana, Uber nije zabranjen u Budimpešti već smo prisiljeni obustaviti poslovanje, vlasti u Mađarskoj nisu nam dale mogućnost izbora", tumači Khazzam.

Ujedno izražava nadu da će se Uber vratiti u Mađarsku.

28. travanj 2024 16:05