Svijet
StoryEditor

Ukrajina traži investitore za ‘solarizaciju Černobila‘

01. Kolovoz 2016.

Ukrajinska vlada je na adrese velikih banaka poslala prezentaciju u kojoj ističe potencijal ‘‘Černobilske zone‘‘ za razvoj projekata obnovljive energije s naglaskom na solarnu. Zona otuđenja ili isključenosti, koja se zbog kontaminacije radijacijom nakon nuklearne nesreće u 1986. godini smatra preopasnom za život ili rad ljudi, podrazumijeva 6,000 hektara "zemlje u mirovanju" na području od tisuću četvornih kilometara.

- Došlo je do promjene percepcije zone otuđenosti u Ukrajini. Trideset godina nakon černobilske tragedije ona otkriva prilike za razvoj. Stvoriti će se specijalna industrijska zona u skladu sa svim pravilima i regulativama o sigurnosti od radijacije unutar zone - navodi prezentacija koja se našla u posjedu Guardiana.

Prema planovima, na području bi se moglo proizvoditi više od 1,000MW solarne i oko 400MW drugih oblika obnovljive energije. Nuklearna elektrana u Černobilu je imala kapacitet od oko 4,000MW-a.

Obilje jeftine zemlje i sunca, netaknuta infrastruktura

Prezentacija investitore mami ‘‘obiljem jeftine zemlje i sunčanim razdobljima snažnima kao na jugu Njemačke‘‘ gdje već postoje brojne solarne farme. Tu je i elektroenergetska infrastruktura potrebna za prijenos energije kojoj će trebati obnova, iako je ostala nedirnuta nesrećom.

Dalekovod ubrzano podmiruje obaveze, očekuje stabilan i kontinuirani rast

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prošlog je tjedna pokazala inicijalnu volju da posudi novac za revitalizaciju Černobila kao huba za projekte obnovljive energije.

- EBRD može razmotriti sudjelovanje u projektu dok god postoje održivi prijedlozi investicija i dok se sva druga pitanja o okolišu i rizicima adresiraju na način koji zadovoljava banku - rekao je glasnogovornik.

Prema riječima ukrajinskog ministra za ekologiju, interes za solarni potencijal Černobila pokazuju dvije investicijske tvrtke u SAD-u i četiri kanadske energetske kompanije.

Guardian piše da se sličan projekt već realizira u susjednoj Bjelorusiji gdje se u okrugu Brahin na udaljenosti od oko 30 kilometara od Černobila gradi solarna elektrana snage 22.3MW.

18. svibanj 2024 20:05