Aktualno
StoryEditor

Gordana Deranja: Žene trebaju prestati birati između karijere i privatnog života

07. Ožujak 2019.

HUP i Deloitte predstavili su rezultate istraživanja Žene u poslovnom svijetu koje prikazuje stavove i razmišljanja 186 žena i muškaraca, menadžera na vodećim pozicijama tvrtki i financijskih institucija o ženskom poduzetništvu.

Broj žena u upravama hrvatskih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi polagano raste, ali ih je još uvijek manje od 19 posto. (Ne)mogućnost profesionalnoga napredovanja pokazala je da se žene i dalje suočavaju s određenim barijerama u izgradnji karijere.

Fleksibilni uvjeti rada i kvalitetna infrastrukturna podrška, poticanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života u kompanijama ključne su mjere za uklanjanje tih barijera prema mišljenju 60 posto ispitanika.

Iako prema mišljenju 58 posto ispitanika, žene i muškarci ostvaruju podjednake financijske rezultate (prodaja, dobit), čak 77 posto ih smatra kako muškarci brže ostvaruju profesionalni napredak.

Na predstavljanju rezultata bili su Zlatko Bazianec, Deloitteov partner u odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda, te Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca istaknula je kako žensko pitanje nije tema koju treba vezati samo uz Dan žena nego i tijekom cijele godine. Osim toga, i istraživanje je pokazalo kako su kompanije koje njeguju rodnu ravnopravnost dokazano uspješnije i konkurentnije na tržištu, bilježe 35 posto veći povrat kapitala i 6 posto veće profitne marže.

Istraživanje je predstavila Helena Schmidt, partnerica u Deloitteu i voditeljica SheXO inicijative koja je istaknula kako da se i u poslovno negostoljubivim okolnostima može uspjeti drukčijim pristupom, upornošću i kontinuiranim ulaganjem u sebe.

Gotovo je 60 posto sudionika istraživanja, na pitanje koje su aktualne tvrdnje u hrvatskome poslovnom okruženju točne, odgovorilo da su žene na izvršnim pozicijama vrlo često slabije plaćene od muškaraca. Također, nisu se značajno promijenili niti stavovi prema privatnosti. Naime, čak 57 posto sudionika istraživanja tvrdi da su na razgovorima za posao žene vrlo često izložene osobnim pitanjima poput planiranja obitelji.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja uslijedila je panel rasprava na temu „Razvoj i zadržavanje talenata“ u kojoj su sudjelovali: Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Mojca Domiter, izvršna direktorica ljudskih potencijala Atlantic Grupe, Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive, Vedrana Jelušić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja, Gordan Kolak, zamjenik predsjednika uprave Končar Elektroindustrije, Hrvojka Kutle, direktorica ljudskih potencijala i komunikacija IN2 grupe i Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru. Panel je moderirala Marija Felkel, stručnjakinja u području ljudskih resursa.

- Žene trebaju prestati birati između karijere i privatnog života, treba im se omogućiti da rukovode i pokažu svoje talente, a to je jedino moguće uz osiguranje adekvatne infrastrukture i podrške, zaključila je Deranja.

01. prosinac 2023 04:59