Aktualno
StoryEditor

HAMAG-BICRO ponovno zaprima zahtjeve za zajmove za obrtna sredstva

13. Listopad 2022.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) od petka će ponovno započeti zaprimati zahtjeve poduzetnika za odobravanje zajmova po programu ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva, koji se daju uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto. 

Namjena ESIF Mikro zajma za obrtna sredstva je financiranje troškova mikro, malih i srednjih poduzetnika poput sirovina i materijala, pripreme proizvodnje, režijskih troškova, troškova zaposlenih i zakupa poslovnog prostora, uz povoljnije uvjete financiranja.

Maksimalni iznos zajma je 25.000 eura, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto, s rokom otplate od jedne do tri godine uključujući poček, navodi se u priopćenju te agencije od četvrtka.

Cilj tog financijskog instrumenta je povećati dostupnost zajmova mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja, navode iz HAMAG-BICRO-a.

Do sada je ta agencija isplatila 114,12 milijuna kuna za ESIF mikro zajmove za obrtna sredstva, osiguravajući na taj način poduzetnicima financijska sredstva za troškove poslovanja.

Zahtjev za zajam podnosi se isključivo putem on-line obrasca dostupnog na službenoj internetskoj stranici HAMAG-BICRO-a od 14. listopada, a na toj internetskoj stranici će biti objavljen i popis potrebne dokumentacije za prijavu. 

Inicijalna alokacija namijenjena ovom Programu iskorištena je u svibnju 2020. godine te je zaprimanje novih zahtjeva bilo privremeno obustavljeno. Novi plasmani odobravat će se iz sredstava osiguranih povratom prethodno odobrenih i otplaćenih zajmova, a taj financijski instrument važit će do iskorištenja sredstava, a najkasnije do kraja 2023. godine, zaključuje se u priopćenju

23. rujan 2023 03:40