Aktualno
StoryEditor

Indija u svemir lansirala raketu s 31 satelitom

13. Siječanj 2018.

Indija je u petak u svemir lansirala stoti satelit u trenutku kada premijer Narendra Modi nastoji pozicionirati zemlju kao pružatelja globalnih i povoljnih usluga u svemiru. Indija je lansirala raketu koja je sa sobom ponijela 31 satelit.

"Lansiranje stotog satelita veliko je postignuće i predstavlja sjajnu budućnost za indijski svemirski program", napisao je Modi na Twitteru.

>>>‘Starlink’: SpaceX najavio lansiranje 4 425 komunikacijskih satelita

U proračunu za svemirski program Indija raspolaže s četiri milijarde dolara. Modi se nada da će zadnje lansiranje poboljšati perspektivu za dobivanje većeg udjela u više od 300 milijardi vrijednoj globalnoj svemirskoj industriji. Indija je poznata po financijski povoljnom svemirskom programu.

Interes za lansiranje komercijalnih satelita u svemir sve je veći s obzirom na to da telekomunikacijske, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama. Indijska vlada intenzivno promovira domaći svemirski program, a u veljači su u samo jednoj misiji lansirana 104 satelita, većinom za strane kupce.

>>>Svemirski rekordi: Privatni ulagači i tvrtke osvajaju orbitu

Satelite lansirane u petak Indija će iskoristiti za bolji nadzor granica i fotografije Zemlje u visokoj rezoluciji.

Znanstvenici iz Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) su kazali da će satelitske fotografije iskoristiti indijske sigurnosne agencije kako bi pratile vojne aktivnosti susjednih zemalja, Pakistana, Kine, Bangladeša, Šri Lanke i Nepala.

25. lipanj 2022 00:42