Aktualno
StoryEditor

Law Academy - Projekt koji će mladim pravnicima omogućiti iskustvo rada u tvrtki

22. Rujan 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatska obrazovna scena obogaćena je još jednim projektom koji mladim ljudima omogućuje stjecanje vještina i znanja koje traži tržište rada, a ne pokriva fakultetsko obrazovanje – Law Academy. Partnerski je to projekt pravnika Danijela Pribanića, headhuntera Ludovica Coquilleta i instruktora engleskog jezika Bojana Prosenjaka koji su zamislili kao mjesto susreta mladih pravnika, studenata i diplomaca s pravnim profesionalcima koji nisu ni suci ni profesori, nego interni pravnici. Njihov je cilj, osim poboljšati shvaćanje današnje uloge odvjetnika i pravnika zaposlenog u korporaciji te raditi na engleskom jeziku, povećati sposobnosti i vještine mladih, povezati ih s poslovnim ljudima te im omogućiti veću zapošljivost.

Ispravljanje zabluda Pribanićev je dojam, naime, da se mnogo kvalitetnih kandidata pogrešno shvati kad se prijave za posao. Doživljavaju se, kaže, kao oportunisti ili kao oni koji samo skupljaju referencije u CV-u sa studentskih projekata, kojima uvijek nešto nedostaje. – Primijetio sam i da uvijek nedostaju strast i predanost, kao da postoji zabluda o tome što zapravo znači raditi u poslovnoj okolini. Svojim stajalištem odbijaju poslovne ljude i ne daju ono za što su plaćeni – govori Pribanić o svojim motivima pokretanja tog projekta. Coquillet je sličan dojam stekao intervjuirajući mlade ljude. Bio je, kaže, iznenađen njihovim nedostatkom samopouzdanja, prezentacijskim i govornim vještinama. Susreo se i s mnogim poslovnim ljudima koji se žale na nedostatak otvorenosti mlađeg naraštaja i njihovu tešku prilagodbu radnoj okolini. Stoga u Akademiji želi svakomu individualno pristupiti, ocijeniti njegove komunikacijske i prezentacijske vještine te pomoći sa slabostima. Prosenjak je također radio s mladim ljudima i  ističe da je dobro znanje engleskog jezika itekako potrebno ako žele da ih poslodavci ozbiljno doživljavaju i ako žele napredovati u karijeri, no i da mnogi tečajevi stranog jezika nisu prilagođeni potrebama odvjetnika i drugih pravnika.

Razmjena iskustava Sve to što su suosnivači uočili kao nedostatak kod mladih ljudi uključeno je u koncept Akademije unutar koje počinju provoditi besplatni projekt za polaznike ‘Liaison’, namijenjen mladim pravnicima i studentima. Otvoreni su i zaposlenima i nezaposlenima, svima koji sudjeluju u pravnom procesu. Radi se kao u modernome međunarodnom odvjetničkom društvu i korporaciji s internim pravnim timom, pri čemu je jezik komunikacije engleski. Sastoji se od dva dijela. Prvi dio uključuje pripremu pravnog mišljenja koje se predaje do 14. listopada. Kandidati s najboljim radovima nakon toga će biti pozvani na sudjelovanje u drugom dijelu koji će uključivati prezentacije i timski rad s poslovnim ljudima i pravnicima. Uz poboljšanje stručnih i jezičnih vještina dio je Akademijine misije izložiti se potencijalnim poslodavcima i dobiti priliku za razmjenu iskustava pravnika koji rade u korporacijama.

10. prosinac 2023 07:52