Aktualno
StoryEditor

Networking stvara nove poslovne prilike i osnažuje poduzetnice

23. Listopad 2017.

Biti žena u poduzetništvu znači biti stalno u pokretu. Networking ili umrežavanje samo je jedna od metoda kako tu "poslovnu kondiciju" održavati na razini. Umrežavanje je danas znatno više od sudjelovanja u predavanju i ispijanju kave. Kada je u pitanju ženski networking, on danas podrazumijeva primjerice, zajednički doručak s kolegama i kolegicama iz iste branše ili sudjelovanje u humanitarnom ili modnom događaju.

>>>Žene u biznisu: Ingrid Vanderveldt – poduzetnica koja od nemogućeg uvijek napravi moguće

Jedna od najčešćih pogrešaka žena poduzetnica je ne izdvajati dovoljno vremena za networking. Naime, umrežavanje je odličan način za stvaranje poznanstva, širenje vlastitog biznisa, pronalazak klijenata ili partnera, pronalazak novog posla i drugih poslovnih prilika.

Tri su vrste networkinga

Nije nužno otići na baš svaki networking event, ali je nužno doći pripremljen. Tri su vrste networkinga. Operativni networking je onaj na kojemu pronalazite konkretna rješenja za vaš posao. To znači kako ste na tom događaju, konferenciji ili neformalnom druženju prikupili znanja koja vas čine efikasnijima u obavljanju posla.

>>>Novi broj Lidera: 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa

Druga vrsta networkinga u pravilu je i najzanimljivija jer je fokusirana na budućnost. Na takvim druženjima pratite sve trendove u industriji, upoznajete se s inovacijama u načinu na koji funkcionira primjerice vaša organizacija i doznajete sve novosti, koje se tiču vašeg opsega posla.

Treća vrsta networkinga donosi vam osobnu korist. Riječ je o networkingu koji koristite kako biste napredovali u karijeri. Bez obzira radi li se o networkingu koji je organizirala vaša tvrtka ili ste tek gošća, prilika je to da se prezentirate u najboljem svjetlu vodstvu kompanije, novim poslovnim partnerima i značajnim igračima u sektoru.

Ne morate tražiti dadilju

>>>Top deset najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu

Žene znaju što to znači imati djecu, pa su i u tom smislu fleksibilne kada je u pitanju mjesto i vrijeme održavanja networking eventa. Nije rijetkost da su se upravo neki od najposjećenijih networking eventi za žene prvo razvili na webu, a tek onda postali pravi poslovni pa i medijski događaj. Od rasprava o tome zašto su žene manje plaćene od muškaraca, do konkretnih specijaliziranih poslovnih grupa na LinkedInu ili Facebooku, na kojima se dijele recepti, poslovnom povezivanju na webu nema kraja. Seminari se održavaju i putem Skypa, B2B konferencije sada su moguće i preko WhatsUpa.. Uključiti se možete i putem računala, iz udobnosti vlastitog doma. Online networking prilično je popularan među ženama, ali valja imati na umu kako je osobni kontakt ipak potvrda svega što dogovorite putem interneta.

Mentori i sponzori pronalaze se kroz networking

>>>OECD: Žene u razvijenim zemljama obrazovanije od muškaraca, ali i dalje zarađuju manje

Networking eventi vrlo su važni za one koji su na početnim pozicijama. Prilika je to da pronađete mentorstvo i ostvarite sponzorstvo od strane profesionalaca koji će vas prepoznati upravo kroz neformalno druženje.

-Dolazak do vrha jednim dijelom zasnovan je i na neformalnim društvenim mrežama, a od pomoći je ako se u vašoj mreži nalaze ljudi visokog statusa, kaže Gail McGuire, direktorica Odjela sociologije i antropologije sveučilišta u Indijani, SAD.

Neformalne poslovne strukture, argumentira MCGuire, izvorom su nejednakosti. Shodno tome, upravo kroz networking sačinjen od utjecajnih osoba oba spola, moguće je ostvariti zavidne uspjehe u karijeri.

Online platforme, strukovne organizacije, poduzetničke inicijative..

>>>Programom ‘Zaželi’ vrijednim više od 400 milijuna kuna zaposlit će se oko 3000 žena

Institucionalno ili kroz neformalna druženja, žene danas mogu koristiti čitav niz inicijativa koje im mogu pomoći u načinu na koji posluju. U kreativnim industrijama česti su susreti ženskih profesionalaca koji su, primjerice, upakirani u različite kulturne događaje, filmske festivale, sajmove kreativnosti. U obrtništvu, strukovna su udruženja također kreirale prave festivale na kojima se svojim proizvodima prezentiraju žene poduzetnice. Naučite voljeti networking jer to doista nije teško. Networking radi za vas.

Muško-ženska poslovna druženja

Bez obzira koja je tema networkinga, predavači su i muškarci i žene. Cilj je saznati nešto novo, usvojiti i udijeliti nova znanja. Međutim, kako živimo u društvu koje nije cijepljeno od predrasuda, ova vrsta poslovnog umrežavanja ženi daje dovoljno prostora da izbjegne neke od, i dalje, neugodnih situacija. Primjerice, dogovorite susret na eventu, a izbjegnite poslovna večera.

>>> Liderova 7. međunarodna konferencija Žene u biznisu

Osim što u to vrijeme imate obiteljskih obaveza, poslovne večere između muškarca i žene i dalje su tabu tema. Ženama se tako, prije nego odu na večeru kako bi sklopile posao preporuča da svakako ne zaborave staviti vjenčani prsten, u slučaju da druga strana to shvati kao pristanak na flert. Networking vas lišava tog arhaičnog scenarija.

28. travanj 2024 06:41