Aktualno
StoryEditor

Njemački sindikati radnika u javnom sektoru izborili povećanje plaća od 7,5 posto

18. Travanj 2018.

Poslodavac i sindikati radnika u njemačkom javnom sektoru postigli su dogovor oko povećanja plaća u visini od 7,5 posto u sljedećih 30 mjeseci za oko 2,3 milijuna zaposlenih u ovom sektoru, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

- Mislim da možemo govoriti o najboljem ishodu pregovora u posljednjih nekoliko godina, rekao je nakon završetka pregovora Frank Bsirske, predsjednik sindikata Verdi.

>>>Sindikati javnih službi traže veće plaće ili će u štrajk

Najveći rast plaća dogovoren je za one sektore u kojima vlada i najveći manjak osoblja, poput IT sektora gdje stručnjaci zbog većih plaća u pravilu traže poslodavce u privatnom sektoru. Kako bi privukli djelatnike u javni sektor dogovoreno je i podizanje početničkih plaća za 10 posto.

- Zadovoljan sam ishodom pregovora, mada su bili naporni, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji je po prvi put nakon stupanja na ministarsku dužnost preuzeo pregovore u ime poslodavca tj. države, gradova i općina.

>>>Deutsche Telekom sa sindikatom dogovorio povećanje plaća

Kritiku na račun ishoda pregovora izrazili su predstavnici gradova i općina koje su, zbog nošenja najvećeg tereta pri zbrinjavanju vala izbjeglica, u teškoj financijskoj situaciji i koje će ovaj dogovor sa sindikatima stajati dodatnih 7,5 milijardi eura.

- Kompromis je bio potreban ali on će teško pogoditi one gradove koji se i sad bore s velikim teretom socijalnih izdataka, priopćio je Savez njemačkih gradova.

29. travanj 2024 09:34