Aktualno
StoryEditor

FOTO: Počela je Liderova konferencija Smart cities 2017. - Pametnim rješenjima do održivog grada

07. Travanj 2017.

Smart cities 2017. - Pametnim rješenjima do održivog grada, konferencija u organizaciji Lidera posvećenja cjelovitim i održivim gradovima, započela je upravo na Zagrebačkom velesajmu. U svom pozdravnom govoru glavni urednik tjednika Lider poručio je kako sve usluge u okviru koncepta ‘smart cities‘ služe i građanima, ali i lokalnim vlastima, a ono što je predstavljeno na ovoj konferenciji prošle godine, ove je godine zbog digitalne transformacije već zastarjelo. Našalio se kako su u ovom trenutku sretni svi oni dobavljači koji rade s gradovima, a ne s posrnulim trgovačkim društvom, te ih i pozvao da nastave uspješne suradnje.

- Izbori su pred nama, ali nova kampanja, kažu iskusni političari, počinje već prvog dana nakon izbora - poručio je Šajatović i svima zaželio mnogo sreće na predstojećim izborima.

"Pametni Berlin"

Michael A. Lange, predstavnik njemačke Zaklade Konrad Adenauer, čiji je cilj stimulirati politički dijalog i predstaviti nova ekonomska i primjenjiva rješenja iz Njemačke u ostalim dijelovima Europe, na konferenciji je predstavio primjer Pametnog grada Berlina.

>>>Do 2040. u kreiranje pametnih gradova bit će uloženo 40 tisuća milijardi dolara

- U Njemačkoj federalna vlada podupire ‘smart cities‘ inicijativu i koristi platformu Europske komisije iz 2012. kako bi unaprijedili gradove današnjice za budućnost. 2050. godine čak 70 posto svjetske populacije živjet će u gradovima te oni moraju biti održivi i samodostatni, te pružati kvalitetan život svim svojim građanima, a to znači pametnu infrastrukturu i održivo korištenje resursa u svom urbanom okruženju - poručio je Lange.

[caption id="attachment_266987" align="aligncenter" width="750"] Michael A. Lange[/caption]

Kamo sreće kad bismo pametnim napravili cijelu državu, ne samo gradove, poručio je u svom govoru Mihovil Škarica, državni tajnik Ministarstva uprave.

- Razvojne politike jedinica lokalne samouprave prema ‘pametnim gradovima‘ zahtijevaju primjerene resurse, kako ljudske tako i financijske, kao bi predstavili kvalitetnije javne usluge. No, to je nužnost. Stoga treba shvatiti da predstojeća reforma lokalne samouprave nije kaznena mjera, već mjera jačanja njihovih kapaciteta i tome će Vlada posvetiti značajan dio svojih resursa - naglasio je Škarica i dodao kako će Ministarstvo konzultirati sve jedinice lokalne samouprave u provođenju te reforme.

20. travanj 2024 11:28