Aktualno
StoryEditor

Spašeno je poslovanje kineskog ZTE-a

15. Srpanj 2018.

Višemjesečna drama oko ZTE-a privedena je, barem se tako sada čini, sretnom završetku za kineskog proizvođača telekom opreme kojem je prijetilo propadanje zbog američkih sankcija, nakon što je američko ministarstvo trgovine ukinulo zabranu suradnje tamošnjih kompanija sa ZTE-om.

>>> Slučaj ZTE: Trump se opet predomislio i ostavio analitičare u čudu

Da podsjetimo, vlasti su prije nekoliko mjeseci odlučile zabraniti svim američkim kompanijama poslovanje s jednim od najvećih proizvođača telekomunikacijske opreme na svijetu, što je preko noći dovelo u pitanje njegov opstanak s obzirom da se u proizvodnji oslanja na dobavljače iz SAD-a.

No, u krajnje neočekivanom obratu, usred velikog sukoba Kine i SAD-a oko trgovine, predsjednik Donald Trump odlučio je osobno intervenirati u korist kineske kompanije. Tako je postignut dogovor prema kojem će ZTE, iako je svojedobno priznao kršenje ‘sekundarnih‘ sankcija (trgovao je sa Sjevernom Korejom i Iranom, što je kažnjivo u SAD-u), dobiti ‘pomilovanje‘, ali uz dosad neviđene uvjete.

>>> Slučaj ZTE: I američka ekonomija zbraja štete od blokade poslovanja s kineskim divom

Dapače, mediji se već neko vrijeme čude pristanku kineskih vlasti na nešto što je od uspostave moderne Kine nezabilježeno. U zamjenu za dizanje zabrane dobavljanja robe ZTE-u, kompanija je morala položiti 400 milijuna dolara jamčevine, nakon što je u lipnju već platila milijardu dolara kazne, zamijeniti svoju kompletnu upravu s novim ljudima i dopustiti američkim inspektorima pristup svojim operacijama u Kini na rok od deset godina.

Drugim riječima, ZTE se sada nalazi na ‘uvjetnoj‘ i sljedećih deset godina mora zadovoljiti američke inspekcije na kineskom teritoriju, što je svakako presedan u komunističkoj Kini. Pitanje je, doduše, hoće li i to biti dovoljno, zato što se dogovoru snažno protivi Senat koji je u tu svrhu i izglasao amandman te ga ‘zalijepio‘ za godišnji zakon o obrambenom proračunu što znači da će se još lomiti koplja između Bijele kuće i Senata oko ZTE-a.

03. ožujak 2024 16:00