
Što jesti kada smo pod stresom?

Određene namirnice imaju smirujući učinak na cjelokupni sustav, dok neke djeluju kao stimulansi. Ukoliko je netko pod stresom ili ima napade anksioznosti, prilagodba u prehrani svakako se preporučuje.
Za ublažavanje simptoma dobri su:
Puretina
Namirnice koje obiluju triptofanom imaju pozitivne efekte na ljude pod stresom budući da ova amino - kiselina pomaže mozgu u izlučivanju serotonina. Može se naći u puretini, piletini, bananama, mlijeku, bademima, siru, soji, orašastim plodovima, maslacu od kikirikija i sezamu.
>>> Kako prepoznati rak crijeva?
Junetina
Veza između vitamina B grupe i raspoloženja, dokazana je. Nedostatak vitamina B može biti okidač za depresiju, a nadoknaditi ga možemo konzumiranjem junetine, svinjetine, piletine, zelenog povrća, naranči, riže i jaja.
>>> Slab vid, loš seksualni život i još pet posljedica manjka sna
Cjelovite žitarice
Ugljikohidrati također doprinose proizvodnji serotonina u mozgu. Kada su oni vaš izbor, preporučuju se cjelovite žitarice poput smeđe riže i crnog kruha, a svakako treba izbjegavati slatkiše i bijeli kruh. Prerađeni ugljikohidrati daju nam trenutni nalet energije, no nakon toga razina šećera u krvi rapidno opada, ostavljajući nas letargičnima.
Losos
Dokazi o benefitima konzumacije omega 3 kiselina gomilaju se s godinama. A njih je najviše u lososu, tuni, haringi, sardinama i inćunima. Neka istraživanja pokazuju da su se pacijenti koji su uzimali anti-depresive uz omega 3 kiselinu, mnogo brže oporavili od depresije, od onih koji su bili samo na lijekovima. Dodatni pozitivan učinak omega 3 ima na srce.
Kada ste pod stresom, svakako izbjegavajte: slatkiše, kavu, alkohol i prerađeno meso.