Konferencije i edukacije
StoryEditor

Tamara Perko: Stabilan i likvidan bankarski sustav je spreman pružiti snažnu podršku u ubrzavanju gospodarskog rasta

18. Travanj 2023.
Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka  foto Pixsell

Živimo u neizvjesnom razdoblju u kojem smo u kratkom roku imali priliku vidjeti na koji način djeluju vanjski šokovi i različite krize, ali još važnije vidjeli smo i snagu gospodarstva koje je pokazalo spremnost na prilagodbu u nepovoljnim makroekonomskim uvjetima. Banke su jedan od ključnih faktora stabilnosti svakog gospodarstva jer moraju biti spremne i sposobne financirati građane i tvrtke te podržati kvalitetne investicijske programe, poruka je to Tamare Perko, direktorice Hrvatske udruge banaka (HUB) koja će daleko opširnije o toj temi pričati na Regionalnom financijskom forumu koji okuplja predstavnike banaka i kreatora financijske i monetarne politike koji se 20. i 21. travnja održava u Opatiji u organizaciji Lidera.

Bankarski je sustav likvidan

- U Hrvatskoj je bankarski sustav visoko likvidan, a ulaskom u europodručje likvidnost je dodatno povećana što je direktno utjecalo na blaži rast kamatnih stopa u usporedbi s drugim državama. Pod pritiskom vijesti o promjenama cijena energenata, inflaciji, ratu u Ukrajini i u strahu od recesije, nije lako uočiti ili vjerovati da je Hrvatska dobila povijesnu prigodu za veliki razvojni iskorak jer osim ulaska u europodručje Hrvatska je postala i nova članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svijetu. Ključ za dugoročno i značajno ubrzavanje gospodarskog rasta nalazi se u rukama nositelja ekonomske politike i poduzetnika, a stabilan i likvidan bankarski sustav je spreman pružiti snažnu podršku u tom procesu - glavna je poruka koju će se govornice u Opatiji odaslati Tamara Perko.

Na Forumu će govorniti i guverner Boris Vujčić, a okosnica njegova izlaganja bit će inflacija. Prema njegovim predviđanjima borba s inflacijom još nije gotova.

- Temeljna inflacija je u većini zemalja euro područja još uvijek na previsokim razinama i pitanje je u kojoj će se mjeri pad cijena energenata i sirovina "preliti" na temeljnu inflaciju, posebno u uvjetima kada snažan rast nominalnih plaća može dodatno otežati "hlađenje" temeljne inflacije - smatra guverner Vujčić

Jedan od keynote speakera na Forumu bit će i Damir Odak, član Upravnog odbora za reviziju European Central Bank (ECB), bankar i bivši hrvatski viceguverner, koji će održati prezentaciju o uzroku povećanja inflacije u eurozoni kao i o povećanom riziku od recesije tijekom razdoblja dezinflacije.

- Dok je ova epizoda inflacije uglavnom inicirana vanjskim šokom uzrokovanim politikama drugih zemalja, ponajviše politikama SAD-a, monetarna politika eurozone stvorila je preduvjete za njezino ukorijenjivanje. Posljedično, eurozona je 2022. imala najvišu inflaciju u usporedbi s drugim najvećim gospodarstvima. U razdoblju od 1950. do danas u svim razdobljima dezinflacije u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Njemačkoj, njih ukupno 17, bile su i recesije. Iako to ne znači da će mjere potrebne za smanjenje inflacije neizbježno uzrokovati recesiju tijekom ove ili iduće godine, svakako znači da su rizici od recesije u eurozoni u ovom razdoblju povećani - istaknuo je Odak za Lider, premda će mnogo detaljnije analizirati tu temu na samom Forumu u Opatiji.

Ostale teme ovogodišnjeg Foruma usmjerene su na ekonomske izglede regije. Bankari i ostali dionici financijske industrije će se na Forumu baviti analizom kretanja kamata u uvjetima rasta inflacije i izgledne recesije, utjecajem inflacije na kreditni portfelj i kamatne stope, mjerama prilagodbe strategiji upravljanja kamatnim stopama u novim okolnostima, te održavanjem likvidnosti i stabilnosti. Pred bankama je pitanje kako podržati razvoj malih i srednjih poduzeća u vrijeme rasta kamata te koje inovativne usluge i proizvode mogu ponuditi, pa će i o tome bit riječi, a jedna od tema bit će i održive investicije i isto takvo kreditiranje. Neće se zaobići niti uloga banaka u gospodarskim izazovima.

Na Forumu će sudjelovati i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav pred Ministarstvom financija te Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank Slovenije.

Forum je namijenjen kreatorima financijske i monetarne politike, bankama, fondovima i predstavnicima financijskog sektora, predstavnicima međunarodnih financijskih institucija, a kotizacija se može obaviti ovdje. Inače, Forum je prirodni nastavak Liderove dugogodišnje konferencije Susret guvernera i bankara regije koji se dosad svake godine održavao u Rovinju u organizaciji tjednika Lider.

25. travanj 2024 15:18