Poslovna scena
StoryEditor

Što je s tražbinom koja je osigurana založnim pravom na imovini treće osobe?

12. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Zabrinuti poduzetnik upitao je Ministarstvo financija koji je pravni položaj vjerovnika u predstečajnoj nagodbi, a čija je tražbina osigurana založnim pravom na imovini treće osobe.

-Ukoliko vjerovnik nema interes sudjelovati u predstečajnoj nagodbi jer se može namiriti iz vrijednosti založene imovine, da li on svejedno prijavljuje tražbinu, obavještava nagodbeno vijeće o založnom pravu na imovini treće osobe ili nešto treće – pita se poduzetnik?

U Ministarstvu kažu kako je prema članku 114. Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine broj 35/05, 41/08, 125/11), vjerovnik glavnog dužnika dužan prijaviti svoju tražbinu u stečaj i o tome obavijestiti jamca, jer ne postupi li tako odgovara jamcu za štetu koju bi ovaj imao zbog propuštanja.

Ako nemaran vjerovnik ne prijavi u stečaj jamstvom osiguranu tražbinu koju ima prema glavnom dužniku, posljedice bi snosio jamac, jer ako se vjerovnici ne bi mogli namiriti iz stečajne mase, mogli bi se namiriti od jamca, a jamčevo regresno pravo prema dužniku ne bi se moglo ostvariti. 

- Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, te njihovom analognom primjenom, ako vjerovnik ne prijavi svoje potraživanje u predstečajnu nagodbu, vjerovnik gubi pravo prema predstečajnom dužniku, međutim neprijavljivanje tražbine ne utječe na pravo zaloga na imovini treće osobe. Vjerovnik se može u cijelosti namiriti iz imovine treće osobe ali odgovara za štetu ako je zbog tog propuštanja jamac izgubio ili ne može ostvariti prava koja je imao prema glavnom dužniku – odgovaraju iz Ministarstva.

26. travanj 2024 00:02