Poslovna scena
StoryEditor

Većina protiv potpora investitorima za nova radna mjesta

31. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Čak 71 posto sudionika prošlotjednog Liderovog Fight Cluba smatra kako privlačenje investitora putem potpora za nova radna mjesta nije dobra ideja.

Naime, tragom novog Zakona o poticanju investicija ‘sukobili‘ smo Darka Lorencina, pomoćnika ministra gospodarstva i Ljubu Jurčića, profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. I dok Lorencin smatra kako će mjera kojom ulagači za novootvoreno radno mjesto dobivaju od države između 3 i 9 tisuća eura (ako je riječ o istraživanju i razvoju i do 25 i 50 posto više) privuči velik broj ulagača u Hrvatsku, Jurčić drži kako će to biti gubitak za državu.- Mislim da će ova mjera postići suprotni efekt od onog koji se želio napraviti da dođu industrije koje će podići industrijsku potrošnju. Ova mjera će se maksimalno iskoristiti od strane poduzetnika dok s druge strane država neće imati očekivane rezultate. Privlačenje investitora nije jednostavno pitanje i mora mu se puno ozbiljnije pristupiti, a ne ovako dijeliti novce iz državnog proračuna - rekao je Jurčić.

- Bitna je činjenica da će investitor kada završi investiciju izvršiti zapošljavanje, a da će zahtjev za isplatu podnijeti tek iduće godine potkrijepljen sa potrebnom dokumentacijom da je zapošljavanje stvarno realizirao. U međuvremenu prve godine on počima već uplaćivati poreze i doprinose po plaćama, tako da proračun počinje ostvarivati prihode - branio je pak svoj stav Lorencin.

Komentator FED kaže: Poticanje investicija na ovakav način je samozavaravanje. To je odraz današnjeg formalizma u našem društvu, pa time i politici. Lakše je probati na papiru dobiti neke investicije i radna mjesta kroz ovakve administrativne mjere (nema napora), nego uz teži napor otkloniti realne zapreke investicijama, koje uključuju birokraciju, sudstvo, manju poreznu presiju, itd.

Uključite se u novu raspravu za i protiv narodne obveznice.

24. travanj 2024 07:36