Aktualno
StoryEditor

Uz investicije od oko 670 milijuna kuna Karlovac bi do kraja 2023. trebao biti siguran od poplava

18. Siječanj 2018.

Karlovac bi do kraja 2023. godine trebao biti proglašen gradom sigurnim od poplava, rekao je glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nakon što je danas s karlovačkim gradonačelnikom Damirom Mandićem u Karlovcu potpisao sporazum kojim Hrvatske vode sufinanciraju s 20-ak milijuna izgradnju sustava odvodnje oborinskih i otpadnih voda u okviru Aglomeracije Karlovac-Duga Resa. Karlovac II, kako je naziv dijela projekta Aglomeracije za koji je danas potpisan sporazum, obuhvaća zahvate na izgradnji novih 60 kilometara suastava odvodnje oborinskih i otpadnih voda, te rekonstrukciju 50 km vodoopsrbne mreže za devet karlovačkih gradskih i prigradskih naselja s više od devet tisuća stanovnika.

"Prihvatljivi troškovi"

Projekt Aglomeracija Karlovac-Duga Resa, kazao je gradonačelnik Mandić, oslanja se financijski na pokrivanje s 240 milijuna kuna iz EU fondova, ali dodatni zahvati na infrastrukturi vezani uz te zahvate nisu „prihvatljivi troškovi“ u konstrukciji financiranja čitavog projekta Aglomeracije, pa tako Grad za sve što je izvan opsega prihvatljivog financiranja iz tuđih izvora, mora sâm osigurati dodatnih 80 milijuna kuna.

[caption id="attachment_316620" align="alignleft" width="280"] Zoran Đuroković[/caption]

>>>FOTO: Grad Karlovac kompleks bivše vojarne u Gornjem Mekušju pretvara u poslovnu zonu

Grad za tu namjenu može u proračunskim projekcijama za 2018. i 2019. godinu osigurati 30 milijuna kuna, a u namicanju preostalih 50-ak milijuna kuna važan su korak učinile Hrvatske vode današnjim pristankom sufinanciranja na osnovi odvodnje oborinskih i bujičnih voda.

Ne krijući fascinaciju izazovom upravljanja vodama i neophodnošću izgradnje sustava obrane od poplava na području Karlovca i njegove okolice s četirima rijekama, Đuroković je najavio sustavno rješavanje pitanja izgradnje sustava obrane od poplava Karlovca, u izgradnju kojeg se planira uložiti oko 670 milijuna kuna, u čemu bi udio financijske potpore iz EU fondova iznosio, ostvare li se planovi, i do 570 milijuna kuna.

Otvaranje natječaja do kraja siječnja

To je strateški projekt Vlade RH, zadatak Hrvatskih voda je da ga zajedno s Gradom i gradskim tvrtkama što bolje pripremimo, a sada već znamo, kaže Đuroković, da nedostaje oko 50 km nasipa. U tom smislu do kraja siječnja očekuje se otvaranje natječaja za odabir izvođača radova na izgradnji 3 faze nasipa od željezničkog mosta u Karlovcu do Brodaraca, što je prvi konkretan rezultat u okviru ukupnog projekta gradnje sustava obrane Karlovca od poplava.

>>>Karlovačka županija prodaje udjele u ‘mrtvom kapitalu’

Dobra suradnja sa stručnim službama Grada Karlovca, dodao je Đuroković, rezultirala je ishođenjem lokacijskih dozvola za izgradnju nasipa za zaštitu naselja Logorišta i Male Švarče, za koje se kreće u izradu glavnih i izvedbenih projekata, a on se nada i kooperativnosti mještana u predstojećem postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa radi izgradnje zaštitnog nasipa od Mrežnice i Korane koje na tome mjestu zajednički nanose ogromne štete. Blizu ishođenja lokacijske dozvole je i projekt izgradnje kanala za povezivanje Korane i Kupe. U planu je, potvrdio je Đuroković, napokon i konačno uređenje skretanja vodnog vala iz korita Kupe u Brodarcima u 22 km dugačak kanal Kupa-Kupa, čiji je kapacitet do sad bio iskorišten, kaže struka, do najviše 30-ak posto, i sve bi to, Đuroković, doista do kraja 2023. Godine moglo Karlovac osloboditi od pošasti poplava.

29. travanj 2024 14:35