Biznis i politika
StoryEditor

AmCham: Cijena ne bi smjela biti glavni kriterij u javnoj nabavi

04. Travanj 2023.
Andrea Doko Jelušićfoto Dražen Lapić

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) se zalaže da se ekonomski najpovoljnija ponuda koristi kao okvir u kojem će se odvijati javna nabava, a da cijena pritom ne bude jedini kriterij kao što obično jest, rečeno je u utorak na poslovnom doručku te komore ‘Strateška uloga javne nabave‘.

Izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić je istaknula da se ta komora godinama zalagala za uvođenje principa ekonomski najpovoljnije ponude, digitalizaciju i sl.

U ovoj godini su planirane i izmjene zakona o javnoj nabavi, koje se prvenstveno odnose na platformu elektroničkog oglasnika javne nabave, no mišljenje je AmChama da te izmjene treba proširiti i na druga područja gdje postoji prostor za unaprjeđenje, pa tako upravo i ono ekonomski najpovoljnije ponude, zatim okvirnih sporazuma, jednostavne nabave itd.

Prema riječima Doko Jelušić ekonomski najpovoljnija ponuda je najznačajnija okosnica javne nabave u godinama koje slijede, a prije nekoliko godina kada je uvedena kao obavezan element u ponudama, počela se ‘polako koristiti‘.

- Međutim, cijena i dalje predstavlja najveći dio i okosnicu javne nabave u Hrvatskoj, a ona nije uvijek ono što je zapravo i dugoročno optimalno rješenje za državne naručitelje - istaknula je.

AmCham se stoga zalaže da se ekonomski najpovoljnija ponuda koristi kao okvir u kojem će se odvijati javna nabava, no da cijena pritom ne bude jedini kriterij, kao što obično jest.

- Želja je osigurati okruženje transparentnih, tržišno konkurentnih natječaja u kojima ugovore potpisuju poslovni subjekti zahvaljujući ne samo cijeni već i kvaliteti, ekspertizama i inovativnosti - poručila je Doko Jelušić.

Kako je dodala, kupovanje najjeftinijeg ‘može funkcionirati‘ na nekim vrlo jednostavnim proizvodima, robi široke potrošnje i sl. Međutim, ako se kupuju kompleksniji dijelovi tehnologije ili nešto što dugoročno treba pokazati određenu učinkovitost, onda cijena zapravo nije najbolji kriterij.

Za primjer je uzela javnu nabavu u zdravstvu, pa tako ako primjerice mlađem pacijentu ugradite nedovoljno kvalitetan umjetan kuk, postoji opasnost da će se operacija morati ponavljati, što je nepovoljno za pacijenta, a skuplje za sustav.

- Ako je naglasak na kvaliteti, onda to može biti dugoročno puno isplativije nego da u startu kupujete najjeftinije - dodala je izvršna direktorica AmChama.

Javna nabava čini 14 posto BDP-a EU-a

Voditeljica javne nabave u PwC Hrvatska Jelena Drndić kaže da javna nabava prožima razne sektore te stoga može imati velik utjecaj na njihov napredak, primjerice na inovacije i ‘zeleni‘ sektor. 

Naime, javna nabava čini 14 posto BDP-a Europske unije, te ima velik utjecaj na investicije, budući da se gotovo polovica europskih strukturnih i investicijskih fondova troši upravo kroz ugovore o javnoj nabavi.

Taj udio je gotovo jednak i u Hrvatskoj, a kada je riječ o našoj zemlji, Drndić je između ostalog apostrofirala važnost jačanja kompetencija službenika i načina na koji se javna nabava provodi, jačanje međuresorne suradnje, bolje povezanosti i suradnje javnog i privatnog sektora, što može doprinijeti boljoj efikasnosti, bržoj provedbi javne nabave pa tako naposljetku i jačanju malog i srednjeg poduzetništva.

26. travanj 2024 12:33