Biznis i politika
StoryEditor

Energetske prilike i neprilike: Dizalice topline i solari podignuli raspoloženje

25. Ožujak 2023.
Na rad sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) odlazi više od 40 posto potrošnje energije u poslovnim prostorima. Velika je stavka u troškovniku svake kompanije, pa i ne začuđuje nastojanje menadžera da na tom području pronađu bolja rješenja, pogotovo nakon divljanja cijena energenata

Svi su se bacili u potragu za boljim tehnološkim rješenjima koja im omogućuju uštedu energije i efikasnije sustave grijanja, korištenja struje, plina itd. Teško je reći koliko ti sustavi stoje jer mnogo toga ovisi o tome što investitor želi, kolika je kvadratura i obujam prostora, ali sigurno je riječ o znatnom novcu za investitore, recimo u hotele.

Ipak, praksa pokazuje da se takvo ulaganje isplati. Na rad sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) odlazi više od 40 posto potrošnje energije u uredima. Samo taj podatak govori nam da je to velika stavka u troškovniku svake kompanije, pa i ne čudi nastojanje menadžera da na tom području pronađu bolja rješenja, pogotovo nakon divljanja cijena energenata.

Top-teme

Marin Stojan, projektni menadžer u splitskom Birotermu, poduzeću za projektiranje, izvođenje radova i trgovinu na području tehnike grijanja, klimatizacije, ventilacije te vodovodnih instalacija i odvodnje, kaže da su sada najaktualnije dizalice topline u izvedbi zrak-voda i zrak-zrak, koje se najviše ugrađuju u segmentu HoReCa. Njihova je prednost, objašnjava Stojan, u tome što su jednostavnije za ugradnju od klasičnih kotlova i ne zahtijevaju veće održavanje.

– Osim toga, te dizalice osiguravaju energetsku uštedu jer za jedan kilovat električne energije stvaraju od tri do tri i pol kilovata toplinske energije – napominje Stojan.

Impresivna je referentna lista te kompanije kada govorimo o instaliranju grijaćih sustava, klimatizacije, ventilacije, a Stojan veli da je ‘možda najreprezentativniji primjer energetske uštede na kojoj su radili bila Villa Nai u naselju Žman na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Riječ je inače o OPG-u Nives Morović koji prerađuje masline te pruža ugostiteljske i turističke usluge.

Voditelj ključnih kupaca u Daikinu Hrvatska Ivan Poropat kaže da je ušteda energije, dekarbonizacija i prijelaz s plina kao energenta na dizalice topline i inače top-tema u industriji hlađenja, grijanja i klimatizacije (HVAC) te građevinskom sektoru. Ali ne samo kod njih nego i kod investitora i developera, pa među njima ističe i kanal HoReCa, koji se ne razlikuje previše od ostalih dijelova tržišta (primjerice stanogradnje, obiteljskih kuća, maloprodaje.

– Najbolje rješenje koje se traži svakako su dizalice topline visoke sezonske energetske učinkovitosti, odnosno manje potrošnje električne energije, jer taj element najviše utječe na visinu godišnjih troškova koji se odvajaju za pogon. Traži se i dugoročno rješenje koje će biti ekološki prihvatljivo i pratiti EU regulativu, zato se biraju rješenja s radnim tvarima s niskom vrijednosti GWP-a, ali i mogućnošću produljenoga tvorničkog jamstva – napominje Poropat.

GWP je, kako se može pročitati na Daikinovim stranicama, potencijal globalnog zatopljenja, odnosno brojčana vrijednost koja predstavlja potencijalni utjecaj koji bi neka radna tvar imala u slučaju ispuštanja u atmosferu. Kad govorimo o ventilacijskim sustavima, prema Poropatovim riječima, vidljiv je trend projektiranja i instaliranja decentraliziranih manjih klima-komora i rekuperatora visokog stupnja rekuperacije energije, ali s tvornički ugrađenim i ožičenim elementima upravljanja i automatske regulacije. Dakle, to su rješenja koja dolaze gotovo iz tvornice. I tržište grijanja doživjelo je promjene zbog pritisaka i interesa kupaca jer se, nastavlja on, od tradicionalnih rješenja okrenulo prema onima s obnovljivim izvorima energije.

Okretanje prema obnovljivim izvorima

– Ponajprije se to odnosi na fotonaponske panele i već spomenute dizalice topline. Trend je otišao toliko daleko da hotelske kuće ulažu u pokrivanje krovova hotela fotonaponskim panelima i zamjenu postojeće plinske kotlovnice dizalicama topline. Osnovni cilj je imati čim niže troškove energije jer oni na godišnjoj razini mogu ‘pojesti‘ zaradu ostvarenu tijekom uspješne turističke sezone – objašnjava Poropat.

Daikin na tržištu HoReCa djeluje indirektno (u suradnji s ovlaštenim partnerima i distributerima te tvrtke) i direktno (prateći ključne kupce i investitore). Od recentnih referencija Poropat ističe sudjelovanje u projektu Hotel Zonar u Zagrebu (mnogima poznatiji kao hotel Panorama), gdje se u sklopu kompletne rekonstrukcije građevine sa sustava hlađenja prelazi na dizalice topline.

– Možemo navesti vrlo slične projekte na dvama hotelima: Malinu u Malinskoj na otoku Krku i Imperijalu na Rabu, gdje smo u suradnji s partnerima rekonstruirali tradicionalne kotlovnice kapaciteta 150 kilovata. Na oba projekta klasični kotlovi za potrebe grijanja sanitarne tople vode zamijenjeni su dizalicama topline Daikin Altherma. U navedenim projektima, ali i mnogim drugim, zajedničko je da investitori žele investirajući u nova klimatizacijska rješenja i uređaje smanjiti troškove energije i zaštititi se od rasta cijena, osigurati si pouzdanu i nesmetanu dobavu energenta, što će onda učiniti njihovo poslovanje održivo i u konačnici profitabilno – ističe Poropat.

Neovisni o nestabilnosti

Tvrtka E.ON samo u prošloj godini instalirala je prema načelu ‘ključ u ruke‘ blizu 50 MWp fotonaponskih elektrana za svoje poslovne kupce iz industrija. Inače, da bi čitateljima bilo jasnije, megavat-peak je jedinica koja se upotrebljava za opisivanje nazivne izlazne snage solarnih energetskih sustava u idealnim uvjetima. Kako količina sunčeve svjetlosti varira tijekom dana, tako se i proizvodnja energije solarnih sustava mijenja. Uglavnom, kako navode u E.ON Solaru, koji je dio grupe E.ON Hrvatska, ta tvrtka svojim kupcima pomaže prilikom financiranja gradnje ili ishođenja nepovratnih sredstava.

– U prošloj godini tvrtka je projektirala i instalirala ukupno 48 MWp fotonaponskih elektrana podržavajući tako kupce u raznim industrijama na njihovu putu prema energetskoj učinkovitosti i neovisnosti te smanjenju emisija CO₂. Solarni sustavi tvrtke E.ON Solar industrijama s velikom potrošnjom energije omogućuju neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom uz model financiranja BOT (build-operate-transfer) ili PPA (power purchase agreement). Kod potonjeg ne ulažete vlastiti novac, već E.ON Solar u cijelosti snosi troškove montaže te se idućih godina brine o održavanju, praćenju i osiguranju elektrane. Nakon isteka razdoblja otplate preuzimate vlasništvo i upravljanje nad elektranom bez dodatnih troškova – poručuju iz E.ON-a.

To je zanimljiv model. Primjerice, tako je u travnju prošle godine E.ON potpisao ugovor s kompanijom AGC u Francuskoj kojim su se obje strane složile da će strukturirati projekt kao PPA, gdje će E.ON proizvoditi i prodavati električnu energiju AGC-u na dugoročnoj osnovi po fiksnoj cijeni. To će omogućiti AGC-u, piše na web-stranici te kompanije, da postane uvelike neovisna o nestabilnim energetskim tržištima. Osim toga, projekt ne zahtijeva AGC-ova ulaganja jer ga financira E.ON, a podupire ga i francuska vlada.

Dobro napravljeni sustavi grijanja i hlađenja bitan su faktor energetske efikasnosti, reći će svaki stručnjak koji se bavi tom djelatnošću. Oni su bolji ne samo zbog uštede energije nego i bolje funkcioniraju, odnosno učinkovitiji su. Naime, sustavi grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) kontroliraju temperaturu, vlažnost i kvalitetu zraka u zgradama te na taj način stvaraju ugodniju atmosferu za ljude, ali i za opremu koja se upotrebljava u stanovima i uredima. Nema sumnje da su za takva rješenja zainteresirani i u kanalu HoReCa. 

20. travanj 2024 05:08