Biznis i politika
StoryEditor

Juan u 2022. činio gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu

09. Ožujak 2023.
foto Getty Images/istockphoto
Kineski juan činio je u 2022. godini gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu, objavila je u četvrtak ruska središnja banka, također ističući da je njegov udio porastao u valutnom trgovanju u veljači.
 
Udio juana skočio je sa svega četiri posto na čak 23 posto u ukupnim plaćanjima ruskog uvoza u 2022., pokazuju podaci središnje banke. 
 
Kineska valuta preuzela je tako značajnu ulogu u plaćanjima, umanjivši primat dolara koji je zauzimao uvjerljivo prvo mjesto od raspada Sovjetskog Saveza 1991., primjećuje Reuters. 
 
Udio domaće valute rublja pao je s 29 na 27 posto, priopćila je banka. U veljači udio valutnog para dolar-rubalj u operacijama na tržištu u Rusiji pao je na 36 posto, najnižu razinu unatrag više godina, navodi središnja banka u izvješću o rizicima na financijskim tržištima.
 
Udio juana u valutnim parovima juan-rubalj i juan-dolar porastao je pak s 33 na 37 posto. - Obujam deviznih operacija u ‘toksičnim‘ valutama nastavlja se smanjivati - priopćila je središnja banka.

 

Banke su u veljači ograničile pristup dolarskoj likvidnosti o očekivanju novih sankcija, što je nakratko izazvalo nestašicu deviza. Izvoznici su pak zbog pada cijena energije smanjili prodaju deviza na 7,8 milijardi dolara.
 
Početkom ožujka, nakon uvođenja novih sankcija, likvidnost se poboljšala, napominje ruska središnja banka. Rusija je najavila da će od 7. ožujka do 6. travnja dnevno prodavati juane u vrijednosti od 5,4 milijarde rubalja kako bi nadoknadila manje prihode od nafte i plina.
02. lipanj 2023 15:40