Biznis i politika
StoryEditor

Martina Dalić (Podravka): Ovogodišnje negativne utjecaje većinom smo uspješno amortizirali

29. Prosinac 2022.

Internim mjerama nije moguće potpuno kompenzirati tako visoke skokove cijena iako je uložen maksimalan napor u podizanje učinkovitosti poslovanja i optimizacije svih troškova

Nadolazeća godina ponovno će biti neizvjesna, a naša planiranja sve složenija i zahtjevnija. U 2023. ulazimo s posebnim oprezom, i dalje se suočavajući s izazovima koje donose pandemija i rat u Ukrajini.

U još aktualnoj godini Grupa Podravka uspješno se nosila sa svim tržišnim izazovima, što se najviše očitovalo u snažnu i kontinuiranu rastu cijena sirovina, ambalaže i energenata. Sljedeće godine očekuje se nastavak rasta tih troškova, koji su samo u prvih devet mjeseci 2022. porasli za više od 25 posto.

Još veće investicije

Cijene koje su u proteklim mjesecima ostvarene u postupcima nabave, a koje definiraju troškove proizvodnje u budućem razdoblju, više su od pet do trideset posto u odnosu na kraj 2021. Ovogodišnje negativne utjecaje većinom smo uspješno amortizirali vlastitim unutarnjim rezervama unatoč veliku pritisku rasta troškova, prije svega plina i struje.

Međutim, internim mjerama nije moguće potpuno kompenzirati tako visoke skokove cijena iako je uložen maksimalan napor u podizanje učinkovitosti poslovanja i optimizacije svih troškova. No važno je imati na umu da Grupa Podravka svoje proizvode izvozi na sedamdeset tržišta diljem svijeta, što zahtijeva kontinuirano jačanje naše konkurentnosti.

Podravka posluje na globalnom tržištu i obvezna je pratiti globalne trendove te odgovarati na globalne izazove. Stoga ne odustajemo od investicija, one su sastavni dio naše strategije. Kontinuirana ulaganja u osuvremenjivanje poslovanja, uvođenje novih tehnologija, digitalizacija proizvodnje, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti imperativ su našeg poslovanja.

Ovu godinu očekujemo zaključiti s gotovo petsto milijuna kuna kapitalnih investicija, a plan za 2023. na razini je od oko osamsto milijuna kuna. Tako će se naš investicijski ciklus samo nastaviti, a prve rezultate vidimo već i sada, što nas posebno veseli s obzirom na to da ove godine obilježavamo velikih 75 godina poslovanja kompanije.

Novo povećanje plaća

U posljednjih godinu i pol dana aktivno smo radili na povećavanju materijalnih prava i uvjeta rada svojih zaposlenika, a novo povećanje plaća određeno je za početak 2023. Odluka o novom povećanju donesena je sklapanjem dodatka Kolektivnom ugovoru uz potporu sindikata koji djeluju u Podravci, a radi kontinuirana poboljšavanja materijalnog položaja zaposlenika i zaštite vrijednosti njihovih dohodaka od rastuće inflacije maloprodajnih cijena.

Sljedeća će godina za zemlju u cjelini, kao i za naše poslovanje, početi s dva važna i pozitivna događaja: uvođenjem eura i ulaskom u šengenski prostor. Očekujemo da će to pozitivno pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskih kompanija i omogućiti rast vanjskotrgovinske razmjene, što će dodatno potaknuti ulaganja. Naravno, postojeće geopolitičke nestabilnosti i neizvjesnosti, nastavak inflacije i očekivana recesija ograničit će većinu potencijalnih pozitivnih efekata. Upravo zato u sljedeću godinu ulazimo oprezni, no odlučni slijediti svoju dugoročnu strategiju te viziju daljnjeg rasta i razvoja.

Analiziramo sva svoja tržišta

Grupa Podravka redovito prati i analizira makroekonomske prognoze iz svih relevantnih izvora i bit ćemo spremni na potencijalne nove prilagodbe i napore da prevladamo sve očekivane i neočekivane izazove. Važno je istaknuti da Podravka svoja društva i predstavništva ima u 22 zemlje, a prodaju ostvaruje na oko sedamdeset tržišta.

Analize makroekonomskih prognoza provode se stoga za sva tržišta na kojima Grupa posluje, ne samo za domaće. Kao jedna od vodećih kompanija jugoistočne, srednje i istočne Europe Podravka ​nastavlja pratiti situaciju na tržištima s posebnom pozornošću radi daljnjeg razvitka i zadržavanja očekivanih i željenih poslovnih rezultata. 

19. travanj 2024 15:51