Biznis i politika
StoryEditor

Poduzetnici: Plenkovićeva vlada je dobila pozitivnu ocjenu, ali buduća definitivno mora ići u reforme!

19. Travanj 2024.
Branko Roglićfoto Ratko Mavar

Budući premijer, ma tko to bio, morat će ozbiljno poraditi na kvalitetnijem izboru ministara u svojoj vladi, ali i ozbiljnije se uhvatiti reforme pravosuđe. Rekao je to Lideru vlasnik Orbico grupe Branko Roglić nakon što su objavljeni rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Roglić najviše zamjera dosadašnjoj vladajućoj koaliciji s HDZ-om na čelu što je kadrovska politika Vlade bila loša, a pravosuđe se nije maklo od dosadašnjih problema. Ipak, općenito gledano, smatra da se Plenkovićeva vlada dosta dobro nosila s izazovima s kakvima se nije suočila niti jedna druga do sada, podsjetivši na aferu Agrokor, potres te koronu i rat u Ukrajini koji su izazvali velike krize u zemlji i svijetu.

Roglić je želio prokomentirati i rezultate izbora rekavši da su očekivani i da HDZ-u treba čestitati, a da je manjinska vlada na čelu sa SDP-om čista iluzija, odnosno iluzija je očekivati da će takva vlada dugo opstati, a kamo li ostvariti nekakav uspjeh. Naime, formiranje manjinske lijeve vlade uz podršku dijela desnice neće polučiti uspjeh te treba pružiti priliku onim opcijama koje mogu ponuditi stabilniju vladu.

Restrukturirati javnu upravu i pravosuđe

Vlasnik Kamgrada Dragutin Kamenski smatra da je problem kadrova generalno velik, ne samo u javnom, nego i u privatnom sektoru. Hrvatska, kao što znamo, nije konkurentna u tom smislu, kvalitetnijih kadrova svima nedostaje, od menadžmenta do stručnjaka i u tom će smislu buduća vlada morati poraditi kako bi na čelna mjesta ministarstava dovela kvalitetne ljude. Kao dobar primjer istaknuo je aktualnog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića. Naime, do njegovog dolaska na čelo Ministarstva obnova je tekla jako sporo, no upravo njegovim potezima uklonjene su brojne prepreke nakon čega je obnova ubrzana.

image

14. konferencija Dan velikih planova, Okrugli stol: Razvoj poslovanja - prilike i opasnosti. Dragutin Kamenski

foto Ratko Mavar

Kamenski smatra da javnu upravu treba restrukturirati, kao i pravosuđe, jer je to ono što Plenkovićeva vlada nije uspjela napraviti. Kaže da je Vlada (koja je sada u tehničkom mandatu) zapravo bila vrlo uspješna, a taj stav temelji, kako navodi, na pokazateljima koji su dosta dobri unatoč svim izazovima s kojima se suočavala u svom mandatu, praktično ponovivši ono što je rekao i Roglić.

Kamenski stoga očekuje da i buduća vlada, bez obzira tko je formirao, zadrži kontinuitet te pronađe modalitete kojima će otkloniti dosadašnje nedostatke i unaprijediti gospodarsko okruženje.

Hrabrije u reforme

Ništa drukčije ne razmišlja ni vlasnik Ricarda Milan Vrdoljak koji hvali dosadašnji angažman Plenkovićeve vlade. Žali zbog nedostatka hrabrosti da se Vlada uhvati u koštac te pokrene reforme u javnoj upravi i pravosuđu te i u ostalim segmentima djelovanja koji utječu na gospodarstvo. Uzimajući u obzir izazove s kojima je bila suočena, a nadajući se da ih neće biti u mandatu nove vlade, Vrdoljak se nada da će novi/stari premijer i ministri biti hrabriji i krenuti u reforme.

image

Milan Vrdoljak

foto Ratko Mavar

Bilo je i kritičnijih poduzetnika koji nisu htjeli da ih se spominje u tekstu. Primjerice, kad je riječ o poljoprivredi neki poduzetnici nisu htjeli ništa komentirati, iako kažu da bi imali dosta toga za prigovoriti Plenkovićevoj vladi. Da poduzetnici u poljoprivredi nerado komentiraju Vladine poteze potvrdili su nam i poljoprivredni stručnjaci obrazlažući to njihovom ovisnošću o poticajima.

No ima i onih koji su kritični prema Plenkovićevoj vladi i van poljoprivrede, a sažetak njihovih izjava je da se unazad trideset godina nismo pomakli s mjesta te da razvijamo samo uslužne djelatnosti nadajući se rastu potrošnje. Jedan je još napomenuo da je sramota da Slovenija, koja ima upola manje stanovnika od Hrvatske, izvozi u vrijednosti više no dvostruko većoj nego što je vrijednost izvoza naše zemlje. Lani je vrijednost hrvatskog robnog izvoza (prema Državnom zavodu za statistiku) iznosila 22,8 milijardi eura.

28. travanj 2024 20:28