Biznis i politika
StoryEditor

Poslovna aktivnost u eurozoni marginalno porasla, prvi put u godinu dana

04. Travanj 2024.
foto Shutterstock

Poslovna aktivnost u eurozoni marginalno je porasla u ožujku, prvi puta u gotovo godinu dana, ali oporavak je bio neujednačen, uz oporavak uslužnog sektora i kontinuirani pad u industriji, pokazalo je u četvrtak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku za 1,1 bod u odnosu na veljaču i iznosio je 50,3 boda u ožujku, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global, podigavši početnu procjenu za 0,4 boda.

Nova vrijednost blago je nadmašila granicu od 50 bodova, što znači da signalizira marginalni rast aktivnosti, prvi puta od prošlogodišnjeg svibnja.

- Konačno nam opet stiže dobra vijest. Sektor usluga u eurozoni postupno se diže na noge, uz stabilizaciju aktivnosti u veljači i naznake umjerenog rasta u ožujku - rekao je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Aktivnost u uslužnom sektoru ubrzala je u ožujku i porasla snažnije no što su pokazivali preliminarni podaci.

- Posebno ohrabruje opetovani rast novih poslova, nakon osmomjesečne suše. Taj povoljni trend trebao bi se nastaviti uz podršku rasta plaća koji će nadmašiti inflaciju i time ojačati kupovnu moći kućanstava - dodao je De La Rubia.

- To znači da će građani biti skloniji izlascima u restorane, putovanjima i trošenju novca na druge usluge. No, ne nazire se uzlet u svim sektorima - upozorio je ekonomist njemačke banke.

Aktivnost u industriji ponovo je smanjena u ožujku, još snažnije nego u veljači, i njezin pad gotovo je poništio dobar rezultat uslužnog sektora, upozoravaju autori izvješća.

Ističu i velike razlike u rezultatima pojedinih zemalja.

- Španjolska i Italija pružile su najsnažniji poticaj (eurozoni u cjelini) najbržim rastom aktivnosti u gotovo godinu dana. U kombinaciji sa solidnim rastom irskog gospodarstva njihov je oporavak više nego nadoknadio kontinuirani (ali blaži) pad dva najveća gospodarstva eurozone, Njemačke i Francuske - kažu.

Menadžeri i u industriji i u uslužnom sektoru istodobno su u prognozama za idućih 12 mjeseci pokazali najizraženiji optimizam od veljače 2022., razdoblja neposredno pred početak ruske invazije na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje.

29. travanj 2024 23:14