Biznis i politika
StoryEditor

Raznovrsni klijenti štite banke u eurozoni od SVB-ovih problema

22. Ožujak 2023.
Jakarta - March 11,2023Silicon Valley Bank logo with stock market chart. Silicon Valley Bank (SVB) one of the largest banks in the United States and was the biggest bank in Silicon Valley
Raznovrsnija baza klijenata štiti banke u eurozoni od problema kakvi su zadesili američki Silicon Valley Bank, ali više kamatne stope zahtijevaju "primjereno" utvrđivanje problema s naplatom kredita, objasnio je čelnik nadzornog mehanizma Andrea Enria.
 
SVB se našao u problemima zbog masovnog povlačenja pologa koji je potaknuo njegov neuspjeli pokušaj da pokrije gubitak na portfelju državnih obveznica. 
 
Banka je u 2021. bilježila snažan rast pologa, a novac je ulagala u državne obveznice. Problemi su iskrsnuli nakon što je američka središnja banka u 2022. ugasila program kupnje državnih obveznica i počela naglo podizati kamatne stope, što je smanjilo cijenu obveznica.    
 
Iz zbivanja u SAD-u nije moguće izvlačiti izravne zaključke o sistemskim važnim bankama u eurozoni, ustvrdio je čelnik ECB-ovog mehanizma za praćenje banaka u eurozoni Andrea Enria u utorak poslijepodne u Europskom parlamentu.
 
Banke koje ECB nadzire nisu u ekstremno velikoj mjeri izložene kamatnom riziku i niti se toliko oslanjaju na "koncentriranu, neosiguranu bazu depozita, "što bismo mogli nazvati “poslovnim modelom SVB-a”, objasnio je Enria.
 
Američka banka usmjerila je svoje kredite u financijske tvrtke specijalizirane za potporu novim kompanijama, te u financijsko-tehnološke kompanije i u startupove i poslovala je s njihovim depozitima dok banke u eurozoni općenito rade s raznovrsnijom bazom klijenata, objasnio je.
 
“Više od 80 posto štedne baze SVB-a činili su neosigurani depoziti kompanija, koji su mobilniji od ostalih vrsta depozita. Većina bančine imovine banke sastojala se od vrijednosnica s fiksnim prihodima, koje obično gube vrijednost kada kamatne stope rastu”, dodao je Enria.
 
I američka središnja banka i ECB podižu kamatne stope i Enria je priznao da "aktualno naglo povećavanje kamatnih stopa povećava izloženost banaka eurozone kamatnom riziku".
 
Zato smo pri analizi mehanizama upravljanja rizikom ohrabrivali banke da, između ostalog, poboljšaju modele testiranja imovine kako bi primjereno odražavali probleme s povratom kredita i povlačenje depozita, navodi Enria.
 
Banke će zbog viših kamatnih stopa više zarađivati jer će im porasti kamatnih prihod koji će nadoknaditi veće troškove, proizišle iz otežane naplate kredita, dodao je.
 
Osvrnuo se i na pad bankovnih dionica zbog problema u švicarskom Credit Suisseu koji je prošli vikend preuzeo veći konkurent UBS, uz posredovanje i značajnu financijsku podršku švicarske središnje banke i vlade. 
 
“Iako su cijene dionica banaka u eurozoni snažno pale, njihovo financiranje i pozicije likvidnosti nisu bile značajno pogođene, što odražava otpornost sektora”, rekao je Enria.
19. travanj 2024 17:37