Biznis i politika
StoryEditor

SAD postao najveći izvoznik ukapljenog plina na svijetu, zahvaljujući energetskoj krizi u Europi

26. Srpanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Sjedinjene Američke Države postale su najveći svjetski izvoznik ukapljenog prirodnog plina, odnosno LNG-a, u prvoj polovici 2022. godine, objavila je američka Administracija za energetske informacije (EIA). Još do prošle godine SAD se nalazio na trećem mjestu najvećih svjetskih izvoznika ukapljenog plina, iza Australije i Katara.

Prema izvješću EIA, izvoz američkog LNG-a je porastao za 12 posto u prvoj polovici ove godine u odnosu na kraj 2021., a ukupni je izvoz u prosjeku iznosio 3,4 milijarde prostornih metara dnevno.

‒ Izvoz LNG-a iz SAD-a nastavio je rasti iz tri razloga, a to su povećanje kapaciteta izvoza LNG-a, povećanje međunarodne cijene prirodnog plina i LNG-a i povećanje globalne potražnje, osobito u Europi ‒ navodi EIA.

Kako prenosi Business Insider, najmanje 71 posto američkog LNG izvoza otišlo je u Europsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo tijekom prvih pet mjeseci ove godine, zbog sve veće energetske napetosti s Rusijom.

U Europi su ove godine cijene prirodnog plina skočile za gotovo 200 posto, a danas je cijena na nizozemskom TTF-u, porasla na od 188 eura po megavat satu, odnosno za više od 10 posto, čineći to najveći jednodnevni porast od početka srpnja.

Ruske sankcije Europi

Rusija je sredinom ovog mjeseca zbog održavanja prekinula dotok prirodnog plina kroz Sjeverni tok 1, o čemu smo već pisali u Lideru, što je izazvalo strah u Europi od trajnog zatvaranja plinovoda.

No, protok plina se nakon održavanja nastavio, iako u manjim količinama. Ponovno otvaranje jedva da je donijelo olakšanje prije nego je ruski Gazprom najavio smanjenje protoka kroz plinovod na 20 posto kapaciteta što predstavlja pad s prethodnih 40 posto.

Kao odgovor na smanjenje, Europa mora tražiti alternativne izvore energije kako bi se opskrbila prije nadolazećih zimskih mjeseci te su optužili Moskvu za manipulaciju energentima smatrajući to reakcijom na postojeće sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

‒ Od kraja prošle godine zemlje u Europi sve su više uvozile LNG kako bi kompenzirale manji uvoz plinovoda iz Rusije i popunile povijesno niske zalihe prirodnog plina ‒ navodi EIA.

Smanjenje ovisnosti o ruskim energentima

U pomoć svojim europskim saveznicima uskočio je SAD osjetnim povećanjem izvoznog kapaciteta LNG-a, i to za 1,9 milijardi kubičnih stopa dnevno od studenog 2021. Spas je to i za Amerikance kojima će veći izvoz u Europu djelomično nadoknaditi gubitak od 2 milijarde kubičnih stopa uzrokovan nedavnim zatvaranjem Freeport terminala u Teksasu zbog požara u postrojenju.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su plan o formiranju radne skupine za smanjenje ovisnosti Europe o ruskim energentima, o čemu smo također pisali u Lideru.

Kako su najavili, Europska bi unija trebala primiti oko 50 milijardi prostornih metara američkog LNG-a u razdoblju do 2030. godine, a SAD je već sada na putu da premaši te brojke do kraja ove godine.

25. travanj 2024 19:54