Biznis i politika
StoryEditor

Stranka Fokus je protiv bilo kakvog podizanja ili uvođenja novih poreza

01. Rujan 2023.
Davor Nađifoto Ratko Mavar

Stranka Fokus je protiv bilo kakvog podizanja ili uvođenja novih poreza u situaciji kada niz najvećih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske ulazi u recesiju i inflacija ubrzava, poručili su u petak saborski zastupnici te stranke i njezin predsjednik Davor Nađi.

Dizati poreze i raditi pritisak na ekonomiju u tom trenutku je izuzetno štetno. Uvođenje novih poreza će dodatno dizati cijene i dodatno dizati inflaciju, što najviše pogađa najranjivije skupine, one s najnižim dohotkom, kazao je na Nađi na konferenciji za novinare Kluba Fokusa i Refomista u Saboru.

Fokus je oštro protiv novih poreza ili povećanja postojećih koji idu na štetu građanima i poduzetnicima, dodao je Nađi referirajući se na najave u medijima o povećanju poreza na kapital i imovinu, poreza na dohodak, kao i ponovnu naplatu poreza na ekstraprofit.

– Kada zavlačite ruku u džepove hrvatskih građana automatski ih tjerate van države – rekao je zastupnik Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Ističe gradovi u kojima je Fokus na vlasti gledati će da se građani porezno rasterete, smanji porez na dohodak i poduzetnička klima poboljša.

– Manji porezi znače automatski proširenje porezne baze, bolje od 50 ljudi dobiti jedan eura nego od jednog čovjeka 50 eura, da ga se praktički oguli – ustvrdio je Zurovec dodavši da treba voditi računa i o rashodovnoj strani proračuna gradova odnosno trošiti racionalno.

U Fokusu se pitaju i je li Vlada sklonija prihvatiti prijedloge poreznih izmjena stranke Možemo odnosno gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića a ne one Udruga gradova i općina gdje je većina gradonačelnika iz redova HDZ-a.

28. travanj 2024 18:46