Klub izvoznika
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla u devet mjesec ostvario 79,3 milijuna kuna neto dobiti

27. Listopad 2022.

Ericsson Nikola Tesla (ENT) u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario konsolidiranu neto dobit od 79,3 milijuna kuna, što je smanjenje od 30,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su iz financijskog izvješća objavljenog u četvrtak.

Ukupni konsolidirani devetomjesečni prihodi ENT-a iznosili su 1,58 milijardi kuna i porasli su 1,8 posto u odnosu na lani, a ukupni su rashodi porasli za 3,9 posto, na 1,47 milijarde kuna.

- U prvih devet mjeseci Ericsson Nikola Tesla Grupa stabilno je poslovala te ostvarila solidne rezultate unatoč složenim geopolitičkim i gospodarskim okolnostima - navodi se u priopćenju tvrtke.

Prihodi od prodaje iznose 1,55 milijardi kuna i veći su 0,8 posto, kao rezultat porasta prodaje u operatorskom segmentu na susjednim tržištima te kontinuiranom rastu prodaje usluga za Ericsson.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 41,4 posto, usluge za Ericsson 47,9 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 10,7 posto. Udio ukupnog izvoza u prihodima kompanije iznosi 58,6 posto.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 640,3 milijuna kuna te su smanjeni prema istom razdoblju lani za 12,3 posto.

Na izvoznim tržištima (bez usluga za Ericsson) prihodi od prodaje iznose 164,7 milijuna kuna, što je rast od 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Usluge za Ericsson bilježe prihode od prodaje u iznosu od 740,8 milijuna kuna, što je rast od 14,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Bruto marža bilježi smanjenje na 9 posto, prvenstveno kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, ali i porasta troškova rada te porasta cijena energenata, sirovina i materijala, dok je operativna dobit niža 22,4 posto te iznosi 102,6 milijuna kuna.

Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 64,8 milijuna kuna, što je u skladu s očekivanjima s obzirom na tržišno okruženje, navodi se. 

- U prvih devet mjeseci ove godine nastavili smo s realizacijom brojnih projekata na domaćem i izvoznim tržištima, postigli solidne rezultate te ostvarili prihode od prodaje veće od 1,5 milijardi kuna - kazala je predsjednica kompanije Gordana Kovačević.

Napominje kako je kao i prethodna razdoblja, treće tromjesečje obilježilo složeno geopolitičko i ekonomsko okruženje izazvano ratom u Ukrajini, inflatorni pritisci u obliku povećanja cijena rada, energenata i materijala, poremećaji u lancima isporuke, kao i nedovoljan broj ICT stručnjaka.

- Unatoč svim izazovima nastavili smo stabilno poslovati te bilježimo blagi porast prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje izvrsne 2021. godine, zahvaljujući rastu prihoda u operatorskom segmentu na susjednim tržištima te kontinuiranom rastu prodaje usluga za Ericsson. Time smo neutralizirali manje prihode na domaćem tržištu, kao i pad prihoda na bjeloruskom tržištu zbog uvedenih sankcija - istaknula je uz ostalo Kovačević.

22. travanj 2024 02:08