Konferencije i edukacije
StoryEditor

Hrebak: Zabranio sam sve projekte koji se potpuno financiraju iz gradskog proračuna

07. Lipanj 2024.
foto Ratko Mavar

Novac iz europskih fondova omogućio je gradovima pravu investicijsku renesansu, ali neki su taj vlak propustili i potrebna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, prije svega u pročišćavanje otpadnih voda, morat će financirati kreditima. Na prvom Liderovom Financijsko-investicijskom forumu koji se u četvrtak održao u Zagrebu bilo je riječi o i ulaganjima u koja su krenuli gradovi. Pravi investicijski bum trenutno proživljava grad Bjelovar koji, prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka, priprema investicije ukupno vrijedne 200 milijuna eura. Od toga će se 60 do 70 posto financirati europskim novcem.

image

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara

foto Ratko Mavar

Kako je kazao Hrebak, zašto ulagati novac poreznih obveznika kada se, primjerice, cjelokupna vodovodna i kanalizacijska mreža može obnoviti europskim novcem uz tek tri posto sudjelovanja sredstava lokalne samouprave. – Bio bih glup da pokrećem investicije koje se financiraju potpuno iz gradskog proračuna samo zbog populizma, poput gradnje nogostupa i cesta koje ne vode nikuda. Stoga sam zabranio sve projekte koji se u potpunosti financiraju novcem poreznih obveznika – kazao je Hrebak.

Jedna od velikih investicija koja očekuje grad su Bjelovarske toplice koje će se graditi nakon pronalaska geotermalne vode temperature 82 stupnja Celzijusa početkom ove godine. Radi se o investiciji teškoj 40 milijuna eura, a Hrebak je na Liderovom panelu najavio kako će kroz nekoliko dana biti raspisan natječaj za izvođača radova na Bjelovarskim toplicama. Osim toga, u Bjelovaru će se graditi i nova osnovna škola čime će se u potpunosti prijeći na jednosmjensku nastavu, dodao je prvi čovjek grada.

Jastrebarsko je prvi grad koji je u potpunosti završio obnovu komunalne infrastrukture, a dosegao je i treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda za čime dobar dio hrvatskih gradova još kasni, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel. Od ostalih projekata Novosel je istaknuo obnovu dvorca Erdödy vrijednu 25 milijuna eura, ali taj projekt nije tekao glatko zbog, kako kaže, sporosti državne administracije.

image

Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog

foto Ratko Mavar

Novosel je otkrio i da je grad ishodio građevinske dozvole za gradnju novih cesta što će biti preduvjet za gradnju 250 novih stanova, s obzirom da je Jastrebarsko sve privlačnije za doseljavanje. – Razvijamo i ruralni javni prijevoz. Temeljit će se na vozilima na električni pogon, autobusima i kombijima čija će nabavka biti financirana iz europskih fondova. Razmatramo da bi prijevoz prve dvije godine bio besplatan – kazao je Novosel.

image

Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnice Novske

foto Ratko Mavar

Gradska uprava Novske nije imala kapaciteta za privlačenje europskog novca za sve projekte koje je željela provesti, pa su stoga krenuli u osnivanje vlastite razvojne agencije, izjavio je zamjenik gradonačelnice Siniša Kesić. Od projekata koji su provedeni u Novskoj, Kesić je izdvojio 15 milijuna eura vrijedan projekt aglomeracije, dnevni centar za starije osobe, završetak jednog dječjeg vrtića, a gradnja drugoga uskoro počinje. – U poduzetničkom inkubatoru PISMO razvija se gaming industrija, a potpisan je i 26 milijuna eura vrijedan ugovor za izgradnju gaming kampusa – zaključio je Kesić.

25. lipanj 2024 01:06