Konferencije i edukacije
StoryEditor

Od referenata do profesionalaca: Nabava je danas jedna od ključnih funkcija svakog poduzeća

15. Listopad 2024.
Konferencija o nabavi 2024. Mirela Senicafoto Ratko Mavar

Prvi zabilježeni referenti nabave bili su još stari Egipćani koji su na papirusu bilježili procese nabave, a od referenata su stručnjaci danas postali profesionalci u ovoj ključnoj funkciji svakog poduzeća. S obzirom na razvoj opskrbnih lanaca, novih tehnologija i stvaranje novog poretka, tako će i ostati, istaknuto je na samom početku današnje konferencije o nabavi u Hotelu Sheraton Zagreb, koju organiziraju Lider i Hrvatska udruga nabavne djelatnosti (HUND).

Kao i svaka dosadašnja, i ovogodišnja konferencija o nabavi tematski je usmjerena. Pod nazivom ‘Inteligentna nabava za održivu budućnost‘, ove godine obrađuje održivi aspekt nabave, ali i primjenu umjetne inteligencije u opsrbi. Odraz je to, naravno, vremena u kojemu živimo. Danas su procesi sve ubrzaniji, usmjereniji tehnologiji, AI-ju i održivosti, jer cijeli proces nabave mora biti zelen, stoga je pred nabavnim profesionalcima mnoštvo izazova.

– Nabavu danas definira umjetna inteligencija. Malo nas neke stvari i plaše, ali s druge strane vidimo i velike mogućnosti poput transformacije, digitalizacije i optimizacije procesa, održivosti i ESG-ja. Današnja će predavanja pokriti sve ove teme te ćemo imati priliku razgovarati sa svjetskim i lokalnim stručnjacima. Nadam se da ćete nešto naučiti i upoznati nove kolege iz nabavnih odjela – rekla je Mirela Senica, predsjednica HUND-a, pred okupljenim stručnjacima i specijalistima nabave, ali i članovima i predsjednicima uprava u dupkom punoj dvorani zagrebačkog hotela Sheraton.

image

Konferencija o nabavi 2024. Mirela Senica

foto Ratko Mavar

HUND, naime, ove godine slavi 20 godina rada, a sama konferencija bilježi svoje 19. izdanje. Broj članova Udruge neprestano raste, napomenula je Senica, a od 2007. godine HUND je i dio svjetske mreže IFPSM, odnosno Međunarodne federacije za upravljanje nabavom i opskrbom (International Federation of Purchasing and Supply Management).

– Time smo dobili pristup svjetskoj mreži dobavljača, a danas ćete moći čuti predavanja predstavnika IFPSM-a. Kao dio svjetske mreže, delegacija HUND-a sudjeluje na svjetskim sajmovima. Sljedeće godine idemo u Kinu i svi ste dobrodošli da nam se pridružite na tom svjetskom summitu – najavila je Senica.

image

Konferencija o nabavi 2024. Mirela Senica

foto Ratko Mavar

Izvoz u bilo kojemu obliku jako je vrijedan

Nacionalne udruge poput HUND-a moraju se uhvatiti u koštac s mnoštvom izazova, napomenuo je Chris Oanda, predsjednik Međunarodne federacije za upravljanje nabavom i opskrbom (International Federation of Purchasing and Supply Management – IFPSM), koja okuplja više od 40 nacionalnih udruga s 250 tisuća članova diljem svijeta. Ograničeni resursi, tehnološki napredak, kulturne i jezične barijere, regulatorna usklađenost, promjene na tržištima te održavanje konkurentnosti na globalnoj sceni samo su neki izazovi koje je Oanda naveo.

– Naravno, postoje i drugi izazovi na profesionalnoj razini, poput komunikacije s direktorima i članovima uprava u organizacijama. Na vama je da dokažete da ste relevantni u svojoj zajendici i zemlji. No iako radite unutar granica vlastite zemlje, morate se razvijati i preuzimati prakse različitih drugih zemalja te razumjeti kako funkcioniraju procesi nabave u drugim zemljama. Nastojte biti prepoznatljivi ne samo unutar Hrvatske i EU, nego i diljem svijeta, kao pouzdan partner s kojim se može trgovati. Morate biti savjetnici industriji kako bi bila prepoznata i izvan Hrvatske u pogledu dobrih praksi, jer je izvoz u druge zemlje u bilo kojemu obliku jako vrijedan – savjetovao je Oanda sudionicima konferencije.

image

Konferencija o nabavi 2024. Chris Oanda

foto Ratko Mavar

Istaknuo je pritom važnost članstva u nacionalnim i svjetskim udrugama poput HUND-a i IFPSM-a, kao i suradnje s drugim udrugama, akademskom zajednicom te praćenje globalnih nabavnih trendova.

– Svijet nabave se rapidno mijenja, dolaze nove tehnologije, a učinkovitost i konkurentnost su ključni čimbenici te promjene. Važno je imati relevantne informacije kako biste procijenili gdje se točno nalazite na ljestvici rasta i što tehnologija može napraviti za vas. Možda ste poduzeće ograničene veličine, ali članstvom u IFPSM-u imate mogućnost dobiti pristup profesionalcima diljem svijeta, a za nabavne stručnjake to je ogromna prednost. To je bolje nego otići na Google i tražiti nekoga, primjerice, u Meksiku. Dakle, ovo je prilika da budete dio globalne mreže – zaključio je Oanda svoje uvodno izlaganje.

image

Konferencija o nabavi 2024. Chris Oanda

foto Ratko Mavar
15. listopad 2024 11:07