Kripto
StoryEditor

Bitcoin ponovno oborio rekord i dosegao vrijednost veću od 70 tisuća dolara

11. Ožujak 2024.
bitcoinfoto Shutterstock

Bitcoin je dosegao novu rekordnu cijenu od više od 70 tisuća dolara, jer je financijski regulator Ujedinjenog Kraljevstva rekao da će dopustiti trgovanje vrijednosnim papirima podržanim kriptovalutama.

Kriptovaluta se u ponedjeljak ujutro trgovala po cijeni od 71.588 dolara, nakon što je prošli tjedan premašila svoju prethodnu najvišu vrijednost iz studenog 2021. od gotovo 69.000 dolara, o čemu smo pisali nedavno.

Najnoviji pomak cijena uslijedio je nakon što je financijski regulator Ujedinjenog Kraljevstva u ponedjeljak rekao da se ‘neće protiviti‘ investicijskim burzama koje stvaraju tržišni segment uvršten na Ujedinjeno Kraljevstvo za zapise kojima se trguje na kriptoimovini (cETN), financijski proizvod kojim se može trgovati poput dionica.

Međutim, Uprava za financijsko ponašanje rekla je da neće dopustiti prodaju cETN-ova malim ulagačima ili članovima javnosti.

- FCA nastavlja podsjećati ljude da su kriptoimovina visokog rizika i uglavnom neregulirana. Oni koji ulažu trebali bi biti spremni izgubiti sav svoj novac - stoji u priopćenju.

Bitcoinu je ove godine pomogao američki financijski regulator koji je odobrio fondove kojima se trguje na burzi (ETF-ove), odnosno košaricu imovine koja se može kupiti i prodati poput dionica na burzi, a koja ujedno prati cijenu kriptovalute.

Predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC), Gary Gensler, također je izrazio skepticizam u vezi bitcoina unatoč odobrenju, nazivajući ga u siječnju ‘spekulativnom, nestabilnom imovinom‘ koja se koristi za nezakonite aktivnosti uključujući ransomware i financiranje terorizma.

Očekuje se da će nadolazeće ‘prepolovljenje‘ bitcoina, u kojem se smanjuje količina novih bitcoina koji se generiraju, također podržati valutu uzrokujući smanjenje ponude - i podići cijenu kriptovalute.

Neil Wilson, glavni analitičar brokerske kuće Finalto, rekao je da je potez FCA-e ‘pozitivan‘ znak za tržište kriptovaluta. Dodao je da su ‘parabolični‘ tržišni potezi, koji se odnose na oštra povećanja cijena, obično završavali velikim povlačenjem, ali ‘više ne možemo biti sigurni s bitcoinom‘.

- Postavlja se pitanje količine viška gotovine koja se može dodijeliti tome - dodao je.

27. travanj 2024 00:47