Kripto
StoryEditor

BlackRock izmijenio zahtjev za bitcoin ETF nakon što je SEC označio nedostatke

04. Srpanj 2023.

BlackRock je podnio izmijenjeni zahtjev za bitcoin spot ETF nakon što su regulatori izrazili sumnju u prvi pokušaj.

U novom podnesku koji je u njegovo ime podnijela burza Nasdaq, BlackRock je rekao da će dovršiti ugovor o nadzoru s Coinbaseom, rješavajući jedan od glavnih prigovora koje je Komisija za vrijednosne papire (SEC) istaknula prilikom odbijanja zahtjeva za bitcoin spot ETF-ove u prošlosti.

- Očekuje se da će spot BTC SSA biti bilateralni sporazum o dijeljenju nadzora između Nasdaqa i Coinbasea koji je namijenjen nadopunjavanju programa nadzora tržišta burze - stoji u podnesku.

Predloženi ETF oslanjat će se na Coinbase, najveću kripto mjenjačnicu u SAD-u, kao skrbnika i za svoje promptne tržišne podatke za cijene. Coinbase također ima ugovor o pružanju sličnih usluga Fidelityju, koji je također podnio vlastiti zahtjev za bitcoin spot ETF.

Cijena bitcoina porasla je nakon što je objavljena vijest da BlackRock, najveći svjetski upravitelj imovinom s 9,5 bilijuna dolara pod upravljanjem u prvom tromjesečju 2023., podnosi zahtjev za ETF. Otkako je podnesak prvi put prijavljen 15. lipnja, cijena bitcoina porasla je za oko 20 posto, posebno jer se sve više tvrtki priključilo rastućem popisu podnošenju vlastitih ETF prijava.

Tržište je bilo dovoljno te je ‘preživjelo‘ izvješće od 30. lipnja Wall Street Journala da je SEC utvrdio da je BlackRockova prijava neadekvatna.

Primjedba SEC-a brzo je odjeknula u cijeloj industriji, a operater burze Cboe brzo je izmijenio svoju aplikaciju za ETF na licu mjesta u ime Fidelityja istog dana kada je izašlo izvješće WSJ-a.

Registracija bitcoin ETF-a za SEC predstavlja težak zadatak, posebno za fondove koji se bave trgovanjem na spot tržištu. Do danas SEC nije odobrio niti jedan zahtjev za takav ETF zbog zabrinutosti u pogledu mogućih prijevara ili manipulacija na promptnom tržištu. S druge strane, SEC je odobrio četiri bitcoin ETF-a za trgovanje ročnicama.

27. srpanj 2024 02:59