Kripto
StoryEditor

Mastercard i Nexo predstavljaju kreditnu karticu baziranu na kriptovalutama

13. Travanj 2022.

Digitalna tvrtka za trgovinu i kreditiranje u kriptovalutama Nexo objavila je da je u suradnji s globalnom kartičnom tvrtkom Mastercard u srijedu u Europi lansirala prvu kreditnu karticu u svijetu baziranu na kriptovalutama. Nexo Card bit će u početnoj fazi dostupan samo u nekoliko europskih zemalja, a funkcionirat će kao kreditna kartica s digitalnom imovinom kao kolateralom za odobreni kredit.

Nexo kartica je prva kartica na svijetu koja korisnicima omogućuje trošenje bez potrebe za prodajom svoje digitalne imovine. Nexo se udružio s DiPocketom, Nexovim izdavateljem kartica u Europi i Mastercardom kao tehnološkom tvrtkom i platnom mrežom, kako bi ponudio razne inovativne značajke.

Kartica je povezana s kreditnom linijom koju odobrava Nexo, a bazirana je na položenim kriptovalutama. Može se koristiti kod 92 milijuna trgovaca diljem svijeta koji prihvaćaju plaćanje Mastercardom. Kupci će moći potrošiti do 90 posto položene kriptoimovine, objašnjavaju u Nexu.

– Kartica ne uključuje minimalni iznos otplate (kredita), mjesečne ni naknade za neaktivnost. Nema ni deviznih naknada za iznose do 20.000 eura mjesečno – rekli su iz Nexa.

Potrošnja nije limitirana, kao ni iznos koji se može podići s otvorene kreditne linije, a kamata se plaća samo na iskorišteni iznos kredita. Za klijente s omjerom kredita i pologa od 20 posto iznosi 0 posto. Većina tradicionalnih kreditnih kartica nije osigurana pologom i uključuje limit potrošnje, napominje Reuters.

– Mastercard uviđa da digitalna imovina iz temelja mijenja svijet financija. Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti s inovacijama u plaćanjima čineći digitalnu imovinu dostupnijom u cijelom ekosustavu – rekao je Raj Dhamodharan iz Mastercarda.

Mastercard je nedavno u suradnji s hrvatskom fintech tvrtkom Aircash lansirao kreditnu karticu, što je bio prvi slučaj da je jedna fintech tvrtka izvan bankarskog sektora izdala Mastercard kreditnu karticu. Aircash je time stekao status izdavatelja Mastercard kartica.

Aircash je i mobilna aplikacija, jedini mobilni novčanik koji nudi uvijek dostupnu gotovinu isplatom na više tisuća mjesta u Hrvatskoj, slanje i primanje novca te plaćanje raznih usluga direktno iz aplikacije.

U nedavnom intervjuu Lideru Hrvoje Ćosić, osnivač Aircasha, istaknuo je kako je interes za Aircash Mastercard karticom jako dobar. - Započeli smo s distribucijom kartica početkom studenog 2021. godine i zatim je uslijedila dosta intenzivna marketinška kampanja. Došli smo u fazu kada jednostavno sama usmena predaja čini svoje i do sada je prodano više od 50.000 kartica. Fokus je još uvijek na tržištu Hrvatske, no vrlo brzo, u proljeće, početi ćemo distribuirati kartice i na tržištima Njemačke, Austrije i Slovenije. Vjerujemo da ćemo tijekom ove godine zasigurno proći psihološku brojku od 100.000 izdanih Aircash Mastercard kartica - rekao je Ćosić.

Kartica je vezana za Aircash aplikaciju, odnosno Aircash mobilni Novčanik, znači stanje na Aircash mobilnom novčaniku odgovara stanju na kartici te se može s njome plaćati na milijunima dućana na internetu, u trgovinama, podizati novac na bankomatima. Aircash Mastercard kartica proširila je mogućnosti Aircash aplikacije i omogućila da bude dostupna i primjenjiva svugdje, odnosno gdje god je omogućeno plaćanje Mastercard karticom.

– Fintech kompanije nisu konkurencija bankama već su njihove usluge komplementarne i konačni proizvod je u interesu korisnika. Fintech je dinamičan, brz, kreativan i agilan te se lakše prilagođava tržištu dok su banke velike, konzervativne, no imaju reputaciju, sigurnost, ljudi im vjeruju i kombinacija ta dva svijeta može stvoriti inovativne i kvalitetne proizvode – zaključio je Ćosić.

26. travanj 2024 15:44