Kripto
StoryEditor

Parnica između ripplea i SEC-a privodi se kraju

23. Rujan 2022.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i Ripple Labs pozvali su saveznog suca da odmah donese odluku o tome je li rippleova prodaja XRP-a prekršila američke zakone o vrijednosnim papirima. U odvojenim prijedlozima koje su u subotu podnijeli ripple i SEC, obje strane pozvale su na skraćenu presudu u okružnom sudu južnog dijela New Yorka. 

Skraćene presude podnose se sudovima kada uključena strana vjeruje da ima dovoljno dokaza za donošenje odluke bez potrebe za nastavkom suđenja.

Obje strane pozvale su sutkinju Analisu Torres da odmah donese odluku o tome je li rippleova prodaja XRP-a prekršila američke zakone o vrijednosnim papirima. Ripple tvrdi da je SEC-u ponestalo odgovora kako bi dokazao da prodaja XRP-a predstavlja 'investicijski ugovor', dok SEC čvrsto drži uvjerenje da to nije bio slučaj.

Izvršni direktor ripplea Brad Garlinghouse, u objavi na Twitteru u subotu, rekao je da su podnesci jasno pokazali da SEC 'nije zainteresiran za primjenu zakona'.

– Oni žele sve to preoblikovati u nedopustivim naporima da prošire svoju nadležnost daleko izvan ovlasti koje im je dodijelio Kongres – kazao je.

U međuvremenu, glavni savjetnik ripplea Stuart Alderoty istaknuo je da nakon dvije godine parnice SEC nije u stanju identificirati bilo kakav ugovor za ulaganje i ne može zadovoljiti niti jedan dio Howey testa Vrhovnog suda. U svom prijedlogu za skraćenu presudu, ripple je tvrdio da se SEC-ov slučaj svodi na nedopustivo otvorenu tvrdnju o nadležnosti nad bilo kakvim prijenosom imovine.

U prijedlogu se također tvrdilo da SEC ne može utvrditi da vlasnici XRP tokena ne mogu 'razumno očekivati dobit' na temelju rippleovih napora jer nije bilo ugovornih obveza između vlasnika ripplea i XRP tokena.

S druge strane, SEC-ov prijedlog skraćene presude tvrdio je da može postojati ugovor o ulaganju bez ugovora, bez bilo kakvih prava dodijeljena kupcu i bez ikakvih obveza prema izdavatelju. Međutim, ripple je u svom prijedlogu tvrdio da to nije i ne bi trebao biti zakon, jer bez tih bitnih značajki ne postoji ništa na što se Howey test može razumno primjeniti.

Ripple je umjesto toga ukazao na dobit koja dolazi od tržišnih sila ponude i potražnje, što je SEC priznao, navodi se u prijedlogu ripplea.

Ripple je u posljednja 24 sata ostvario porast od 17 posto, te 53 posto na tjednoj razini. Prema CoinGecku, trenutno trguje po cijeni od 0,50 dolara, što je 62 posto više od najniže razine tijekom ljeta, ali još uvijek 85 posto niže u odnosu na najvišu vrijednost od 3,40 dolara, koju je dosegao u siječnju 2018.

SEC je podnio tužbu protiv ripplea, Garlinghousea i suosnivača ripplea Christiana Larsena u prosincu 2020. zbog navodne prodaje neregistriranih vrijednosnih papira u vrijednosti više od 1,3 milijarde dolara. Ali Ripple je stalno tvrdio da XRP pada na Howey testu i stoga ne ispunjava kriterije da se smatra vrijednosnim papirom.

Garlinghouse je jučer ponovio tu tvrdnju na Fox televiziji.

– Prvi korak da se utvrdi može li XRP biti vrijednosni papir je da morate imati ugovor o ulaganju. Želimo reći da ripple nema ugovor. S kim je ugovor? To nije pisani ugovor, nije usmeni ugovor, nije implicitni ugovor – rekao je.

Američka sutkinja Sarah Netburn, koja nadzire slučaj, također je nedavno kritizirala SEC zbog njegove taktike parničenja, nazvavši je licemjernom. Još nije određen datum donošenja presude.

18. travanj 2024 14:55