Kripto
StoryEditor

Po čemu se ovaj bitcoin bull run razlikuje od svih prethodnih

13. Ožujak 2024.

Trenutačni kripto bull run razlikuje se od svojih prethodnika na nekoliko značajnih načina. Bitcoin je do sada prošao kroz tri halvinga. Prvi je bio 2012., nakon čega je uslijedio još jedan 2016., a najnoviji se dogodio 2020. Bitcoin je u prethodnim ciklusima dosegao nove vrhunce tek nakon svakog halvinga.

Nasuprot tome, ovaj put bitcoin je već premašio svoj prethodni vrhunac postavljen 2021. Samo prošlog tjedna bitcoin je skočio iznad 70 tisuća dolara, što je značajno s obzirom na nadolazeći halving zakazan za sredinu travnja.

Prkos povijesnim obrascima

Ono što najviše izdvaja ovaj porast je uvođenje spot bitcoin ETF-ova na američkim burzama, što je novost u industriji digitalne imovine.

Poznati analitičar PlanB ponovio je ovo mišljenje, sugerirajući odstupanje od povijesnih obrazaca. Vizualna analiza grafikona prošlih kretanja uz trenutnu putanju istaknula je velike razlike.

PlanB je također istaknuo jednu pogrešnu predodžbu o halvingu. Povijesno gledano, tržišta nisu unaprijed predviđala učinke takvog događaja, ali ovaj put se pojavljuju spekulacije da su u cijenu bitcoina već uračunati (priced in) efekti koje halving može imati na tržište.

No, to je bio slučaj i za prijašnje takve događaje, a pokazalo se lažnim jer je tržištu vrlo teško uračunati nešto tako drastično kao što je smanjenje stvaranja ponude.

Dramatična promjena u ciklusu halvinga

Prema drugom istaknutom analitičaru, Rekt Capitalu, obično postoje četiri faze ciklusa.

Prva je porast prije halvinga, koja se događa oko 60 dana prije događaja i obilježena je porastom cijene bitcoina do novih lokalnih vrhova. Zatim dolazi pad prije halvinga, gdje kratkoročni trgovci prodaju svoje pozicije kako bi ostvarili profit, što dovodi do privremenog povlačenja cijene.

Druga faza uključuje konačni pad prije halvinga, koji se događa bliže samom događaju i uključuje dublje povlačenje cijene bitcoina, trend koji je bio viđen u prethodnim ciklusima.

Sljedeća je faza ponovne akumulacije, gdje se cijena bitcoina konsolidira nekoliko mjeseci nakon halvinga. Rekt Capital primijetio je da se u ovom ciklusu raspon ponovne akumulacije podudara s novim najvišim područjem svih vremena, što potencijalno dovodi do kraće i manje nestabilne faze ponovne akumulacije.

Konačno, analitičar je također predvidio početak faze paraboličnog uzlaznog trenda koju karakterizira ubrzani rast cijene bitcoina. Međutim, analitičar sugerira da bi ova faza mogla biti kraća nego u prethodnim ciklusima zbog potencijalnog ubrzanog tržišnog ciklusa.

- Povijesno gledano, ova faza je trajala nešto više od godinu dana, međutim s potencijalnim ubrzanim ciklusom koji se događa upravo sada, ova bi se brojka mogla prepoloviti u ovom tržišnom ciklusu - napisao je analitičar.

Ubrzani tempo rasta, očito potaknut iznimno velikom institucionalnom potražnjom, potaknuo je još jednog poznatog bitcoin analitičara Boba Loukasa da razvije teoriju o tzv. left translated ciklusu. Ideja se zasniva na nagađanju da bi sljedeći novi vrhunac bitcoina za ovaj bull market mogao biti dosegnut već ove godine.

Za sad su to samo procjene, jer naravno nemoguće je pogoditi kada će se vrhunac zaista dogoditi, no korisno je sagledati različite perspektive i uzeti ih u obzir.

26. travanj 2024 19:07