Tvrtke i karijere
StoryEditor

Tvrtke i karijere: Grabovcu puni mandat u Luci Rijeka, Kinezi idu u stečaj s poreznim dugom…

14. Svibanj 2020.
Duško Grabovacfoto Dražen Lapić

Duško Grabovac imenovan je članom i predsjednikom Uprave LUKE RIJEKA nakon što je gotovo godinu dana bio na privremenoj funkciji - kao zamjenik predsjednika Uprave - na koju je prebačen iz NO-a nakon ostavke Jedrzeja Mierzewskog. Članica NO-a Dragica Varljen imenovana je zamjenicom predsjednika NO-a.

Nakon što je Ilija Balentović prošle godine svoje poslovne udjele u tvrtkama TELEGRA SYSTEMS, TELEGRA PROJECT i TELEGRA SOLUTIONS prenio na Predraga Balentovića, odstupio je i s čelnog mjesta u tim tvrtkama, koje sad vodi suvlasnik, član Uprave Mladen Glad. On je i na čelu matične tvrtke TELEGRA, kojoj su pripojeni TELEGRA PROJECT i ITS GLOBAL.

 

Otvoren je i zatvoren skraćeni stečajni postupak za dvije kineske tvrtke registrirane za trgovinu. WENG FASHION u vlasništvu Aihe Wenga otišao je u stečaj s dva milijuna kuna poreznog duga, a u jedinoj godini poslovanja koja je javno dostupna (2018.) iskazao je, uz 13 milijuna kuna prihoda, dobit od čak 7,2 milijuna kuna. HALLO GOOD BUY Lingwei Yea propao je sa 692 tisuće kuna neplaćenog poreza.

Johannes Schulte nije više u Upravi DOUGLAS PARFUMERIJA. Na njegovo mjesto imenovana je dosadašnja prokuristica Sandy Vrbetić Matika.

HISENSE EUROPE upisan je umjesto slovenskog GORENJA kao novi vlasnik GORENJA ZAGREB. To je posljedica transakcije iz 2018., kad je kineska grupacija kupila 94 posto GORENJA za 293 milijuna eura.

Edi Bosnić od člana NO-a RADEŽA iz Blata napredovao je na mjesto predjednika NO-a umjesto Antuna Žanetića, koji više nije u NO-u. Član NO-a Perica Farčić novi je zamjenik predsjednika NO-a umjesto Tanje Juretić, koja je ostala u NO-u. Katija Farčić nova je članica NO-a.

Nini Grgac dodijeljena je prokura u tvrtki ERSTE GROUP CARD PROCESSOR.

Dragan Mužević novi je član NO-a crikveničkog komunalnog poduzeća EKO-MURVICA umjesto pok. Branka Vidasa.

Vlasnik i direktor FOKUS MEDICALA i MEDIVITE Danko Prgomet dodijelio je prokuru u obje tvrtke Mirjani Prgomet, Danijeli Jerković i Stipi Prgometu.

Dosadašnjim članovima Uprave – direktorima HELIOSA iz Splita Davoru Bokavšeku, Nataši Bokavšek i Eli Bokavšek dodijeljena je prokura, a četvrtki suvlasnik Luka Bokavšek ostao je na direktorskoj poziciji.

Suvlasnik V.V.G.-a iz Zagreba Josip Horina povukao se s direktorske pozicije i preuzeo prokuru. Jedini direktor sad je Marko Markovinović, a ostalo dvoje suvlasnika su Jelka Horina i Milan Markovinović.

Otvoren je predstečajni postupak za AEDIUM iz Rijeke, koji ima 13,6 milijuna kuna neplaćenih obveza i 3,6 milijuna potraživanja. Tvrtka je do prošle godine poslovala pozitivno i ima zadržanu dobit od 2,9 milijuna kuna. No, kako prodaje i servisira ugostiteljsku opremu, okidač za blokadu računa bilo je otkazivanje ugovora ugostiteljskog sektora kojem je od sredine ožujka bio gotovo u potpunosti zabranjen rad. Direktor Nedjeljko Vujović - koji je mjesec dana prije otvaranja predstečaja i dva dana prije blokade računa vlasnički preuzeo tvrtku od Josipa Serdarevića - u planu restrukturiranja predlaže da se najvećeg vjerovnika, ADDIKO BANK, isplati u punom iznosu (3,75 milijuna kuna) u 108 rata (devet godina) s počekom od godinu dana. Ostalima se predlaže da otpišu 50 posto duga, a ostatak bi bio vraćen kroz četiri godine, nakon počeka od godinu dana, s tim da ZABA svojih 1,8 milijuna kuna potraživanja može naplatiti i iz imovine na koju ima razlučno pravo.

19. travanj 2024 12:29