Ukratko
StoryEditor

INA kroz Zeleni pojas podržava 12 projekata

08. Travanj 2021.
Novih dvanaest projekata INA će sufinancirati u okviru programa Zeleni pojas. Izbor je donijela stručna komisija koju su činili Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, prof. dr. sc. Vlasta Ćosović, redovita profesorica na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja i predstavnici Ine. Kao i prijašnjih godina, jedan projekt odabrali su fanovi Inine Facebook stranice.

Na natječaju je zaprimljeno rekordnih 348 prijava, a odabrani projekti zadovoljili su stroge kriterije u čijem je fokusu bila revitalizacija kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, sadnja autohtonih trajnih biljki, edukacija mladih da misle „zeleno“, a pri nabavci opreme prednost se davala onoj od ekoloških materijala. Projekti će biti provedeni uz financijsku podršku Ine, a dio će biti realiziran i uz pomoć Ininog Kluba volontera. „INA veliku pažnju pridaje zaštiti okoliša, kao i pomaganju zajednicama u realizaciji njihovih zelenih inicijativa. Najbolji primjer takve prakse je upravo Inin program Zeleni pojas. Drago nam je što su brojne organizacije te obrazovne ustanove i ove godine u našoj kompaniji prepoznale pouzdanog partnera uz čiju pomoć mogu ostvariti svoje ekološke projekte, o čemu svjedoči i rekordni broj prijava na Zeleni pojas 2021.“, rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

Pobjednički projekti Zelenog pojasa 2021.:

 1. Socijalna zadruga Humana Nova Zagreb, projekt: Plavi T-Box za zeleni T-Shirt
 2. Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Vinkovci, projekt: Eko akcija – čišćenje kupališta Banja
 3. Udruga za promicanje kreativnog i stvaralačkog života „Tratur“ Savar, projekt: Pošumljavanje otočića Sv. Pelegrin
 4. Vodnjanski đir – Udruga za informiranje građana, projekt: Dignano Run – Šporkica van
 5. CPI NAVALIS, projekt: Seahorse Story
 6. Grupa Ruta Cres, projekt: Umrežavanje vune
 7. Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, projekt: ZaVRTi na zeleno
 8. Tehnička škola Virovitica, projekt: Cijepljenje za bolju budućnost
 9. Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, projekt: Zelena učionica kraljice voća
 10. Dječji vrtić Olga Ban Pazin, projekt: Eko Tinjanci
 11. Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja "Pegaz", projekt: Energija sunca za sretnije djetinjstvo
 12. Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, projekt: Zelena i pametna školska autobusna stanica –  odabrali Inini Facebook fanovi

O programu Zeleni pojas

S ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, INA je 2014. pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj program INA sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša, prirode i klime. Kroz proteklih sedam godina realizirano je više od 100 projekta koje je INA sufinancirala s više od dva milijuna kuna. U sklopu Zelenog pojasa posađeno je više od 8.000 sadnica i zazelenjen je prostor od 65.424 četvornih metara. Inin program Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu. Prepoznat je kao program koji direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Više saznajte putem internetske stranice posvećene Zelenom pojasu.

21. srpanj 2024 09:09