Lider trend
StoryEditor

Povratak na posao: Kome ostaviti dijete na čuvanje?

29. Srpanj 2016.

Kome ostaviti dijete na čuvanje - jaslicama i vrtiću, dadilji ili baki? Svakoj majci koja se s porodiljnog dopusta vraća na posao to je najvažnije pitanje. Život joj dodatno komplicira ako još ima i dijete koje kreće u prvi razred osnovne škole ili je učenik nižih razreda osnovne škole. Radi se o dva važna trenutka u životu djece - prvi je odvajanje od roditelja i poznate sredine te susret s nepoznatima, a drugi polazak u školu, odrastanje i polagano osamostaljivanje te prihvaćanje odgovornosti.

Najbolje bi bilo, ako je ikako moguće, da dijete pođe u vrtić tek nakon drugog rođendana. Ukoliko je to nemoguće, a nema bake koja bi ga čuvala ili je zaposlena, druga mogućnost je angažirati dadilju. To se u današnje vrijeme čini jednostavnim jer je mnogo nezaposlenih žena koje traže bilo kakav posao, ali nisu sve za čuvanje djece. Treba vrlo oprezno odabrati osobu kojoj ćete povjeriti dijete. Prije nego što se vratite na posao, navikavajte dijete na svoje odlaske. Ostavite ga najprije sat vremena s nekim bliskim, a svaki drugi put izbivajte nešto duže pa će ono lakše prihvatiti vaše cjelodnevno izbivanje dok ste na poslu.

Pokušaj s dadiljom

Najbolje bi bilo da angažirate dadilju dok ste još kod kuće, da se dijete privikne na novu osobu, ali i da vidite je li ili nije onakva kakvu želite. Vrlo ćete teško naći školovanu dadilju, ali važno je naći osobu od povjerenja kojoj ćete povjeriti svoje dijete. Ako vam se posreći i nađete osobu koja ispunjava vaše kriterije, ipak je kontrolirajte. Dadilja mora znati svoje mjesto u životu djeteta, ona je njegova čuvarica i ni na koji način svojim stavovima, običajima i navikama ne smije ometati ili narušavati pravila koja su u odgoju djeteta postavili roditelji. Razumljivo je da dadilja nije privržena djetetu kao što su roditelji, ali je važno da je brižna, dobronamjerna i da odgovorno obavlja posao.

Posreći li vam se pa nađete kreativnu, vitalnu i veselu dadilju, dijete neće imati trauma zbog odvajanja, a zdravo i emotivno stabilno lakše će podnijeti izbivanje roditelja. Nemojte se zavarati ‘čistunkom’ koja će nakon što upozna dijete odmah početi pospremati njegove igračke i stvari - ta će se više baviti stvarima nego djetetom. Ignorirajte i dadilje koje roditelje u startu obasipaju savjetima kako se baviti djecom jer one to ‘najbolje znaju’. Takve neće uvažavati vaše zahtjeve ni standarde, niti se držati pravila i navika koje ste uspostavili.

Obavezan nadzor

Uza sve navedeno, vrlo je važno odabrati zdravu dadilju - zbog zdravlja djeteta, ali i iznenadnih ili učestalih zdravstvenih poteškoća dadilje, koje će iziskivati vaš angažman i prouzročiti dodatan stres (uz onaj koji ionako nužno izaziva odvajanje od maloga djeteta). Unatoč preporukama koje dobijete za neku osobu, budite kritični jer samo vi znate što želite za svoje dijete i kako ćete ga odgajati. Ipak, i kad ste sigurni da je dadilja dobar izbor, a to će najbolje pokazati ponašanje djeteta, odnosno ostaje li rado samo s njom, ipak je kontrolirajte. Dođite iznenada kući izgovarajući se da ste zaboravili važne dokumente ili nešto slično. Ne očekujte da će dadilja povjerovati u vašu priču, ali će znati da je kontrolirate.

Dijete, ma koliko bilo malo, razlikuje majku od dadilje, stoga nemojte njegovu tugu zbog vašeg odlaska miješati s njegovim strahom zbog ostajanja s polupoznatom osobom. Uočite li strah kod djeteta koje ostaje samo s dadiljom, odmah reagirajte, danas je moguće kontrolirati njihov rad postavljanjem kamera za koje neće ni znati. Nije dobro ni da često mijenjate dadilje jer će dijete to sigurno istraumatizirati pa će poslije imati problema sa socijalizacijom i povjerenjem u ljude. Već u ranom djetinjstvu dijete treba steći povjerenje u ljude i prisan kontakt s roditeljima, braćom i sestrama te okolinom. Bit će to dragocjeno iskustvo koje će mu olakšati odrastanje i život općenito.

Malo dijete nema pojma o vremenu, ne zna da ćete se vratiti i zbog toga ga nije dobro dugo ostavljati samoga. Odsustvo majke samo jednu noć u prve dvije godine djetetova života može izazvati traumu, a dulje izbivanje uzrokuje poteškoće s hranjenjem i spavanjem. Osjeća se nesigurno, a ne zna zašto, i to izaziva strah kod djeteta. Ipak, prije nego što dijete pođe u vrtić, dobro je da ga netko čuva doma i polako priprema za boravak među grupom djece. Ponekad povedite dijete sa sobom na posao da vidi gdje radite. To možete prakticirati s djetetom starijim od dvije godine jer je već trogodišnjak u stanju shvatiti da radite i da ćete se vratiti doma. No, čak i ako ste našli najbolju dadilju na svijetu, boravak djeteta u vrtiću je nužan jer će se ono tamo socijalizirati, steći prijatelje i pripremiti za polazak u školu koji je isto tako traumatičan i za dijete i za roditelje.

 

27. travanj 2024 01:28