Hrvatska
StoryEditor

Kraljevi izvoza: Lider donosi listu 100 najvećih hrvatskih neto izvoznika; ovdje pogledajte prvih deset

20. Listopad 2021.
S ostvarenih 27,5 milijardi kuna neto izvoza sto najvećih hrvatskih izvoznika lani se prema prihodima uspjelo zadržati na rezultatima iz 2019. (pad od samo 0,6 posto), a sve su tvrtke pale za 5,3 posto

Da je izvoziti lako, izvozio bi svatko. Ovako, bez jače institucionalne potpore, u izvoznu pustolovinu upušta se premalo hrvatskih poduzetnika. Njih više od 118 tisuća, čak 85 posto, posluje isključivo na domaćem tržištu, a samo 15 posto – tek svaki sedmi – prošle je godine uopće zabilježilo izvoz, makar i od samo jedne kune. Tih 20.696 poduzetnika treba dodatno izvozno poticati, a najveći među njima od normalne bi države trebali imati kraljevski tretman.

Pliva je najveći neto izvoznik, ali od 3,3 milijarde kuna izvoza potrošila je 2,3 milijarde kuna za sirovine i repromaterijal. Koliko su veliki izvoznici rijetke zvjerke u Hrvatskoj, govori podatak da je najveći domaći farmaceut jedina pojedinačna kompanija koja je prošle godine ostvarila neto izvoz veći od milijarde kuna. U 2019. taj magični iznos dohvatile su tri kompanije. Međutim, lockdown je srušio 'izvozne dionice' vodećima, Valamaru i Croatia Airlinesu, a i Petrokemija se spustila ispod milijarde, na peto mjesto, pa je Pliva s rastom izvoza od 8,6 posto skočila s četvrtog mjesta i preuzela primat.

Slijedi Dalekovod, koji je povećao izvoz za 17 posto i skočio sa sedmog mjesta na drugo. Još je više skočio CE-ZA-R. Kompanija posluje u sklopu C.I.O.S. grupe Petra Pripuza i ovih je dana u središtu interesa zbog prijepora sa zagrebačkom novom vlašću povezanih s odlaganjem otpada. Teško da će netko drugi primijetiti da je ta tvrtka prošle godine povećala izvoz za 45 posto i skočila s trinaestoga na treće mjesto na rang-listi. Jednako je napredovao Ericsson Nikola Tesla – s četrnaestoga na četvrto mjesto, sa stabilnim izvoznim rezultatima i smanjenim uvozom.

Pandemijska godina bila je odlična za HS Produkt, koji je povećao prihode za 125 posto, a izvoz svojih pištolja 149 posto, i skočio s 43. na šesto mjesto. Još je veći skok sa sličnim rastom ostvarila Hospira Zagreb – sa 64. na sedmo mjesto. Klimaoprema i Tankerska plovidba zadržale su pozicije među prvih deset koje pak zatvara Janaf skokom s 18. pozicije. Iz prvih deset ispali su Valamar Riviera, Croatia Airlines, Plava laguna, Maistra, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Brodograđevna industrija Split.

image
foto

Iako je Pliva jedini izvozni 'neto milijarder', u ovoj smo analizi promatrali samo rezultate pojedinačnih kompanija. No na razini grupacija treba posebno izdvojiti Končar. Njegove tri tvrtke među sto najvećih neto izvoznika (Končar – Distributivni i specijalni transformatori Končar – Energetski transformatori i Končar – Inženjering za energetiku i transport) ukupno su prošle godine ostvarile 970 milijuna kuna neto izvoza. Kad im se pridodaju ostale tvrtke iz grupacije, one su zbrojeno prošle godine u izvozu ostvarile 2,5 milijardi kuna prihoda, što uz 1,4 milijarde kuna uvoza daje višak od 1,1 milijarde kuna, pa je Končar ipak veći neto izvoznik od Plive. A na putu je da tu razliku još i poveća. Naime, AZTN je upravo dopustio da Končar zajedno s Construction Lineom, registriranim na Malti, preuzme Dalekovod. Tako se stvara grupacija koja je prošle godine zbrojeno imala gotovo dvije milijarde kuna neto izvoza.

Cijeli tekst s kompletnim popisom sto najvećih neto izvoznika možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

16. travanj 2024 19:13