Hrvatska
StoryEditor

Kristina Bajsić Bogović: Ako se radnik ne želi cijepiti, poslodavac ga ne može premjestiti na drugo radno mjesto

30. Lipanj 2021.
Kristina Bajsić Bogović

Sindikat turizma nedavno je putem medija poručio da poslodavac radniku ne smije uvjetovati cijepljenje, ali ako se ne cijepi radniku može dodijeliti drugo radno mjesto. Primjer koji su naveli bio je da osoba koja radi na recepciji, a ne želi se cijepiti, jednostavno neće moći raditi na recepciji te da će morati raditi neke druge poslove. To je u javnosti ponovno potaknulo rasprave postoji li doista mogućnost da se radnika premjesti na drugo radno mjesto, iako cijepljenje protiv bolesti COVID-19 nije zakonska obveza.

- Poslodavac radnika bez njegove suglasnosti ne može premjestiti na drugo radno mjesto, nego mora ponuditi izmjenu ugovora o radu koju radnik ne mora prihvatiti - pojašnjava odvjetnica Kristina Bajsić Bogović iz Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović.

Ugovor o radu ne može se mijenjati jednostranom voljom bilo koje od ugovornih strana, dodaje Bajsić Bogović, ali poslodavac može ponuditi izmjenu ugovora o radu.

- Ako radnik odbije ponuđenu izmjenu ugovora o radu, poslodavac mu može otkazati ugovor o radu i istodobno predložiti sklapanje novog ugovora s izmijenjenim uvjetima. Ako radnik prihvati ponudu poslodavca, pridržava pravo da pred nadležnim sudom osporava te izmjene ugovora. Radnik može zatražiti sudsku zaštitu prava i ako za takvu promjenu nema uporišta u ugovoru o radu ili nekom drugom pravnom izvoru - nastavlja Bajsić Bogović, dodajući da u takvom slučaju, u pravilu, radnik treba postupati po nalogu poslodavca i istovremeno voditi radni spor.

Važeći Zakon o radu ne definira 'premještaj na drugo radno mjesto', već bi osobe zainteresirane za ovu temu odgovor trebale potražiti u kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu. Na Savjetovanju o Obrascu prethodne procjene učinaka propisa za Nacrt prijedloga Zakona o radu također se ne navodi ništa o potencijalno potrebnoj regulaciji premještaja na drugo radno mjesto.

- Ovo je tema koja polarizira javnost i jasno je da postoje različita mišljenja. Primjerice, nekim poslodavcima će biti važno da njegov recepcioner, konobar ili maser budu cijepljeni kako bi tu činjenicu iskoristili radi privlačenja većeg broja gostiju, ali postoje i radna mjesta gdje bi cijepljenje moglo smanjiti troškove putovanja ili vrijeme putovanja radnika na službenom putu. Slična situacija moguća je i u event industriji, gdje primjerice radnik fotograf mora pri ulasku na događanje imati potvrdu o cijepljenju ili negativan test – hoće li takav radnik, koji se ne želi cijepiti, sam prije svakog događanja plaćati test ili će tražiti naknadu od poslodavca? Postoje različite hipotetske situacije, u nekima je jasnije pretpostaviti materijalnu štetu za poslodavca u slučaju radnika koji se ne želi cijepiti, u drugima možemo pretpostaviti neimovinsku štetu, ali vjerujem da poslodavac može navesti razloge zašto je za određeno radno mjesto sada važna potvrda o cijepljenju - pojašnjava Bajsić Bogović te dodaje da bi rješenje moglo biti vođenje principima medijacije pri razgovoru poslodavca s radnicima.

- S obzirom na gospodarske posljedice krize uzrokovane pandemijom, vjerojatno je i poslodavcu i radniku u interesu iskoristiti sve opcije koje će omogućiti bolji ili neometani rad i rezultate. Važno je da u slučajevima gdje postoje izazovi oko cijepljenja, odnosno premještaja, postoji argumentirana komunikacija i da se pokuša naći rješenje kojim će se, uz poštivanje radnog prava, postići suglasje poslodavca i radnika. Ako komunikacija stane i bilo koja od strana ne želi ni saslušati drugu, tu dolazi do problema. Važno je da se, u svakom slučaju, ni jedna strana ne koristi prijetnjama, pritiscima ni uvredama, jer tu već možemo ući u područje kao što je mobing, a to nikako ne doprinosi tvrtki ni radnicima - zaključuje Bajsić Bogović.

15. travanj 2024 23:09