Što i kako
StoryEditor

ČETIRI SAVJETA kako privući i zadržati generaciju Z na radnom mjestu

22. Ožujak 2021.

Generacija Z je najveća generacija do sada i čini 30 posto svjetske populacije. Oni su po mnogo čemu posebni od prethodnih generacija i sada je već više nego jasno da će im se njihovi potencijalni poslodavci morati prilagoditi kako bi ih privukli i zadržali na radnom mjestu, tumači Emanuel Stojanov, konzultant za brendiranje poslodavaca.

Evo i njegovih smjernica:

1. Kreirajte video sadržaj

Veoma je bitno obratiti pažnju na koji način ta generacija 'konzumira' sadržaj. Svega nekolicina njih pažnju posvećuje tekstualnom sadržaju, dok velika većina obožava i sklona je konzumaciji video sadržaja. Kao budući poslodavac, možete im se približiti kreiranjem video sadržaja koji traje svega nekoliko minuta.

2. Inovativan oglas za posao

Pripadnici ove generacije također cijene kreativnost i sve što nije generički i već viđeno. Inovativan pristup u pisanju oglasa za posao i kreiranju selekcijskog procesa koji se razlikuje od ostalih je više nego poželjan.

3. Pažljivo s komunikacijskim kanalima

Zoomeri mrze čekati i zato je potreban biti veoma brz u komunikaciji s njima, kao i koristiti komunikacijske kanale koji su njima prihvatljiviji, a to su svakako e-mailovi i tekstualne poruke, a ne pozivi.

4. Privucite ih društvenim mrežama

Privlačanje novih kandidata putem društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram i LinkedIn odlična je strategija želite li privući generaciju Z, ali pritom pazite da vaše objave budu suptilne i ne previše očite. Sav sadržaj koji kreirate treba biti mobile friendly, budući da Zoomeri rijetko koriste računala, te prilagođen za scrollanje.

24. travanj 2024 19:17