Studentski Lider klub
StoryEditor

Algebra postala Sveučilište

21. Prosinac 2023.
Algebra Sveučiliste, sjednica Gospodarskog savjeta

Algebra je, dobivši dopusnicu i pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje te završno pozitivno mišljenje, i formalno postala prvo privatno sveučilište u Hrvatskoj koje u fokus razvoja studenata stavlja digitalnu paradigmu zanimanja budućnosti. Mentorski program Sveučilišta Algebra odradilo je Sveučilište u Zagrebu kroz svoju sastavnicu Fakultet elektrotehnike i računarstva. Osnivanjem Sveučilišta Algebra, rektor izv. prof. dr. sc. Mislav Balković postao je i punopravni član Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

– Proces pokretanja Sveučilišta Algebra započeli smo prije gotovo šest godina, iako je to priča koju na neki način zapravo gradimo od osnivanja, dakle punih 25 godina. Neizmjerno smo ponosni na činjenicu da smo baš na dvadeset i peti rođendan ostvarili jedan od ciljeva koji smo se nadali jednom ostvariti još od početka našeg postojanja. U posljednjih šest godina, proveli smo izbor u zvanje novih docenata i profesora te izradili elaborate za tri nova prijediplomska sveučilišna studija – programsko inženjerstvo, informatiku te poslovnu ekonomiju i digitalno poslovanje te razvili sustavnu Strategiju razvoja Sveučilišta koja se sastoji od četiri ključne komponente – razvoj Sveučilišta kao inkluzivne i tolerantne zajednice, njegovanje izvrsnosti u obrazovanju, jačanje utjecaja znanstvene i umjetničke produkcije te jačanje međunarodne suradnje i strateških partnerstava – izjavio je Balković.

Aktualnu akademsku godinu Algebra je započela s rekordnom brojkom od preko dvije tisuće upisanih studenata.

– Povećanje broja upisanih brucoša od 18 posto u odnosu na prošlu akademsku godinu jasan je signal da je Algebra institucija koja uživa određeni porast povjerenja mladih koji streme digitalnim karijerama, a posebno smo zahvalni za takav rezultat u situaciji kada je cijela zemlja zabilježila pad od čak 18,8 posto u broju učenika srednjih škola u proteklih deset godina – dodao je Balković.

Uz rektora Balkovića, na osnivačkoj sjednici Sveučilišta, imenovani su i novi prorektori; dr. sc. Nataša Trojak imenovana je prorektoricom za nastavu i studente, dr. sc. Ana Tecilazić prorektoricom za kvalitetu, prorektorom za međunarodnu suradnju imenovan je prof. dr. sc. Vladimir Šimović, dok je izv. prof. dr. sc. Leo Mršić preuzeo ulogu prorektora za istraživanje i razvoj Sveučilišta Algebra. Silvija Grgić, dosadašnja prodekanica za kvalitetu i razvoj, imenovana je rukovoditeljicom Sektora za stručne službe Sveučilišta Algebra.

Na konstituirajućoj sjednici održanoj u prostorijama novog zagrebačkog kampusa Algebre, oformljeni su i novi Gospodarski savjet te Senat Sveučilišta. Funkcija novog Gospodarskog savjeta bit će poticanje kvalitetne suradnje Sveučilišta i gospodarstva u području prilagođavanja obrazovnih programa potrebama tržišta rada i poslova budućnosti.

Za predsjednicu Gospodarskog savjeta izabrana je Marijana Bačić, članica Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike HT-a.

– Zahvaljujem na izboru kolegama članovima Savjeta, bit će mi zadovoljstvo obnašati ovu funkciju. Tehnologija i obrazovanje ključne su okosnice razvoja društva i bez njih nema ni inovacija niti napretka. Drago mi je što su upravo ti ciljevi sastavnice nove Strategije Sveučilišta Algebra jer se oni podudaraju i s našim vrijednostima koje njegujemo u HT-u – izjavila je Bačić.

Gospodarski savjet čine tvrtke koje predstavljaju reprezentativni presjek hrvatskog gospodarstva, čime odražavaju i multidisciplinarnost te širinu studijskih programa koje Sveučilište Algebra nudi svojim studentima i odraslim polaznicima. U djelovanje Savjeta uključeni su vodeći ljudi Hrvatskog telekoma, Ericsson Nikola Tesle, airt, APIS IT, 404 agency, Infobip, Atos, SPAN, NovaTV, RTL, HURA, Imago, Bruketa Žinić i Grey, Franck, Podravka, Jamnica, PBZ, Kofein agency, Marvin agency, Nanobit, Pine Studio, Good Game Global, AKD, Hrvatska pošta, Oraclum, Hrvatska udruga poslodavaca, Večernji list, Specijalna Bolnica Sveta Katarina, ali i kolege sa Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te Studija računarstva pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište Algebra uz nove sveučilišne studije planira i dalje razvijati i svoje stručne studije kroz članstvo u Europskoj Udruzi Institucija Visokog Obrazovanja (European Association of Institutions in Higher Education - EURASHE).

14. travanj 2024 15:29