Tehno
StoryEditor

Bluesky, decentralizirana alternativa Twittera, dostupna za korisnike s pozivnicom

02. Ožujak 2023.

Jack Dorsey, suosnivač Twittera, napreduje s Blueskyjem, decentraliziranom alternativom Twitteru, dok njegova mobilna aplikacija ulazi u privatno beta testiranje.

Bluesky je dostupan na Appleovoj trgovini aplikacija samo za korisnike s pozivnicom, omogućujući određenim osobama da isprobaju novo društveno iskustvo.

Prema izvješću TechCruncha, aplikacija Bluesky iOS debitirala je 17. veljače, skupivši oko 2.000 instalacija do 28. veljače. Aplikacija navodno još nije dostupna za Android testere na Google Playu.

Na Blueskyjevom app store pregledu, aplikacija izgleda vrlo slično Twitteru, sa sučeljem koje ima puno značajki sličnih Twitteru, uključujući kako se prikazuju @korisnička imena, sljedbenici, objave i odgovori. U sličnom stilu kao Twitter, feed aplikacije Bluesky također ima lajkove, komentare i repostove.

Prema TechCrunchu, aplikacija omogućuje korisnicima stvaranje posta do 265 znakova, što je malo manje od Twitterovih 280 znakova. Bluesky korisnici mogu dijeliti, isključiti zvuk i blokirati račune, dok napredniji alati, poput dodavanja na popise, još nisu dostupni.

Unatoč tome što toliko podsjeća na Twitter, Bluesky bi trebao imati neke tehničke značajke dizajnirane da ga učine vrlo različitim od društvene mreže u vlasništvu Elona Muska. Platforma ima za cilj pružiti decentralizirani protokol društvene mreže, za koji se očekuje da će svoje korisničke podatke osloboditi od utjecaja bilo koje vlade ili korporacije.

Bluesky je izgrađen na AT protokolu, novoj udruženoj društvenoj mreži koja integrira ideje iz najnovijih decentraliziranih tehnologija. Izvorno poznat kao autentificirani protokol prijenosa ili ADX, AT protokol je glavni napor Blueskyja da omogući novi način komunikacije poslužitelja sa svakim drugim, dopuštajući pojedincima i tvrtkama da se sami budu domaćini i imaju više web stranica umjesto jedne.

Kao što je ranije objavljeno, Bluesky je svoju prvu seriju kodova objavio početkom svibnja 2022., nekoliko tjedana prije nego što je Dorsey izašao iz Upravnog odbora Twittera. U listopadu je službeno predstavljena društvena aplikacija Bluesky i AT protokol, koji je došao gotovo tri godine nakon što je Dorsey pokrenuo projekt uz podršku Twittera u 2019.

Iako Bluesky napreduje s beta testiranjem, Twitter se u posljednje vrijeme susreo s nekim problemima. Twitter je 1. ožujka pretrpio još jedan značajan prekid rada jer su tisuće korisnika označile probleme s Muskovom platformom društvenih medija. To je pitanje polako riješeno u razdoblju od pet sati.

26. srpanj 2024 09:32