Tehno
StoryEditor

LOKACIJSKA INTELIGENCIJA Informacije iz susjedstva postaju još dragocjenije

24. Srpanj 2021.
Upotreba mapiranja i geoprostornih podataka, svih onih novih spoznaja o kupcima i odredištima do kojih vodi lokacijska inteligencija (LI), mnogim je kompanijama promijenila poslovanje nabolje i povećala prihode. Gotovo i nema sektora u kojemu LI ne pospješuje izvedbu, a osim na tržištu nekretnina i maloprodaji tako prikupljeni podaci iskazali su se i u logistici i prijevozu, turizmu, financijskoj industriji… Veoma važnu ulogu dobivaju u planiranju pametnih gradova, kretanja u postpandemijskom svijetu te pravodobnom reagiranju na prirodne nepogode

Jedna od taktika za pobjedu u utakmici s konkurencijom krije se u uporabi lokacijske inteligencije (location intelligence, LI), relativno novoga alata novih tehnologija, čija je primjena posljednjih godina brojnim tvrtkama unaprijedila poslovanje. Lokacijska inteligencija uporaba je mapiranja i geoprostornih podataka radi poboljšanja poslovnih procesa i donošenja kvalitetnijih poslovnih odluka.

Prikuplja i analizira mnogobrojne geoprostorne podatake kompilirajući različite vrste velikih skupova kao što su GPS podaci, transakcijski, sociodemografski, prometni, prodajna mjesta... i pretvara ih u bazu za strateško rješavanje raznih poslovnih izazova. Dobivene informacije prikazuju se putem mape koja tvrtkama omogućuje vizualnu predodžbu čimbenika koji utječu na uspješnost njihova poslovanja. Intuitivna je to i interaktivna tehnologija koja stvara karte i omogućuje njihovu vizualizaciju u stvarnom vremenu te probire podatke prikazujući samo ono što je važno i time olakšava određivanje novih trendova u poslovanju, čime strateške odluke čini učinkovitijima.

Geoprostorna poslovna inteligencija interdisciplinarna je i kombinira nekoliko područja: poslovnu inteligenciju (BI), umjetnu inteligenciju (AI) i tehnologiju geografskih informacijskih sustava. Ta kombinacija novih tehnologija omogućila je tvrtkama preobraziti podatke o lokaciji u dragocjene informacije koje pomažu postići znatan rast prodaje.

Veliki zamah

Velike svjetske kompanije taj su alat prepoznale još 2015., ali njegova je primjena tek danas u velikom zamahu i njime se koriste industrije od maloprodaje, prijevoza, turizma, financija do tvrtki koje se bave nekretninama. Prema izvješću MarketsandMarketsa, svjetsko tržište analitike lokacije, koje je prošle godine vrijedilo 13,8 milijardi dolara, do 2025. dosegnut će 26,7 milijardi dolara jer će lokacijska inteligencija igrati vrlo važnu ulogu i u planiranju pametnih gradova, kretanju u postpandemijskom svijetu te pravodobnom reagiranju na prirodne nepogode.

Sada i uskoro

Ono što je započelo kao uporaba nekoliko osnovnih mapiranja i geoprostornih podataka, poput popisa trgovina prilagođenih lokacijama korisnika, razvilo se u mnogo složenije aplikacije kojima lokacijska inteligencija naveliko mijenja način poslovanja tvrtki. Američka i svjetski utjecajna konzultantska kompanija BCG, koja se bavi primjenom umjetne inteligencije i napredne analitike u poslovanju, prema narudžbi Googlea obavila je istraživanje anketirajući više od 500 menadžera u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Singapuru i Indiji o tome kako lokacijska inteligencija danas djeluje na poslovanje, a kako će to biti u skoroj budućnosti.

BCG se usredotočio na pet industrija u kojima lokacijska inteligencija ima velik utjecaj: financijske usluge, maloprodaju i e-trgovinu, logistiku i dostavu, nekretnine te putovanja i turizam. Intervjuirani su menadžeri koji donose odluke o kupnji i suradnji vezanoj uz geoprostorne podatke te o programima i pružateljima platformi za mapiranje. Čak 95 posto sudionika ankete izjavilo je da su danas mapiranje i geoprostorni podaci važni za postizanje željenih poslovnih rezultata, 91 posto ih je odgovorilo da će lokacijska inteligencija biti još važnija za tri do pet godina, a više od 50 posto ispitanika odgovorilo je da menadžment njihove tvrtke već donosi odluke na temelju usluga mapiranja. Dok je jedan od menadžera za upravljanje digitalnim proizvodima u svjetski utjecajnoj tvrtki za financijske usluge, govoreći o važnosti lokacijske inteligencije, izjavio: ‘Da ste pitali prije šest- -sedam godina, rekao bih da je geoprostorne podatke lijepo imati, ali sad je to nužno da bi kompanija poput naše povećala prihod i osigurala personalizirano iskustvo kupaca.‘

Covid-upozorenja

Lokacijska inteligencija ‘rodila‘ je geomarketing, koji promociju proizvoda i usluga temelji na lokaciji, a oko 78 posto sudionika BCG-ove ankete izjavilo je da ga već primjenjuje. Geomarketing uključuje prilagođene marketinške poruke na temelju lokacije kupca, primjerice, karte za pronalaženje obližnjih trgovina koje imaju popuste, personalizirane poruke i ponude povezane s mjestima gdje kupci kupuju i koje marke najviše vole te mjerenje dodatnog utjecaja tih ponuda i promocija na potrošnju kupaca. Trenutačno maloprodaja odjeće i e-trgovina najviše primjenjuju geomarketing, a, primjerice, tvrtkama za logistiku i dostavu zasad je manje važan. Neki od ključnih trendova koji će oblikovati lokacijsku industriju u 2021. su upravljanje krizom COVID-19, personalizirano korisničko iskustvo, planiranje razvoja pametnih gradova, unutarnje mapiranje i upravljanje prirodnim nepogodama.

Lokacijska inteligencija tijekom pandemije koronavirusa pomogla je shvatiti važnost i potencijal karata kao i vrijednost toga moćnoga komunikacijskog alata. Podaci LI-a i geografskog informacijskog sustava (GIS) također su pomogli vladama i zdravstvenim stručnjacima u stvaranju dinamičnih nadzornih ploča o bolesti COVID-19, poput one koju je izradilo Sveučilište Johns Hopkins. Nadzorna ploča kontinuirano ažurira relevantne informacije i ključnu statistiku o aktivnim slučajevima, broju oporavljenih i smrtnim slučajevima, bolnicama i centrima za testiranje. Podaci analitike lokacije i nadzorne ploče temeljeni na AI-u omogućit će dalje prepoznavanje trendova i donošenje brzih i kvalitetnih odluka u stvarnom vremenu kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Mapiranje unutarnjih prostora

No kad je riječ o tvrtkama, za rast njihovih prihoda važno je povećanje prodaje, što se postiže personaliziranim korisničkim iskustvom i prilagođenim slanjem poruka robnih marki potrošačima, čemu znatno pridonosi korištenje LI-a. Prema istraživanju Forbesa, čak 75 posto trgovaca ocijenilo je lokacijsku inteligenciju nužnom za razvoj strategije rasta prihoda. Točni podaci pomažu tvrtkama u stvaranju personaliziranoga korisničkog iskustva i prikupljanju većeg broja korisnika. Primjerice, bankarska i financijska industrija također koriste se podacima lokacijske inteligencije kako bi klijentima ponudila personalizirane bankarske usluge poput kreditnih kartica i kredita.

Lokacijska inteligencija alat je koji pomaže i javnom i privatnom sektoru u donošenju strateških odluka. Javnome sektoru, primjerice, pomaže u urbanom planiranju razvoja gradova, prijevozu, smanjivanju posljedica prirodnih nepogoda i očuvanju okoliša. Tehnologija lokacijske inteligencije pomaže urbanistima u donošenju pametnih odluka u izradi urbanističkih projekata i stvaranju održivih zelenih površina u gradovima. Podaci dobiveni putem lokacijske inteligencije koriste urbanistima razumjeti prometne obrasce i pronaći rješenja za tranzitne probleme povezane s novom gradnjom ili različitim načinima prijevoza, a veliki svjetski pametni gradovi su korištenjem lokacijske analitike za poboljšanje prometa i optimizaciju putovanja već znatno unaprijedili prijevoz.

Još jedan od trendova lokacijske inteligencije koji doživljava procvat ove godine je unutarnje mapiranje. S pomoću LI podataka prikupljenih iz Wi-Fi mreže, sa svjetionika i GPS aplikacija danas je mnogo lakše mapirati u zatvorenom prostoru. Time se omogućuje korisnicima 3D unutarnji geoprostorni prikaz: zračne luke, glazbene dvorane, kazališta, tvornice, stambene i državne zgrade, prodajnog centra... U slučaju zračnih luka, putnici će moći vizualizirati putovanje i znati gdje se što nalazi od sigurnosnih kontrola do kafića i prodavaonica. Mapiranje unutarnjih prostora otvara niz mogućnosti za strateško odlučivanje, marketing i poslovnu inteligenciju u poslovnom okružju, a istodobno daje dodanu vrijednost korisniku.

Predviđanje katastrofa

Podaci dobiveni lokacijskom inteligencijom pomažu i pri upravljanju prirodnim nepogodama poput poplava, požara, uragana... Pretprošle godine prirodne nepogode u cijelom su svijetu učinile ukupnu štetu od 232 milijarde dolara. Za upravljanje prirodnim nepogodama potrebne su informacije i analitika u stvarnom vremenu, a LI ih omogućava. Na temelju tih podataka odgovorni mogu procijeniti dolazak tornada ili pojavu šumskog požara i donijeti kvalitetnije odluke. Dijeljenje važnih informacija s hitnim službama i agencijama za pomoć također omogućuje bolje planiranje i upravljanje nepogodama, čime se povećava sigurnost građana. Točni i ažurirani podaci o lokaciji pomoći će i tvrtkama u smanjivanju štete nastale djelovanjem prirodnih nepogoda, ali i u oporavku nakon njih.

Povećana digitalizacija i povezanost uređaja putem interneta stvari (IoT) te sve veća količina poslovnih podataka potiču tvrtke, ali i javne institucije, na korištenje LI-a. Otkrivajući najnovije potrošačke trendove i poboljšavajući postojeću poslovnu inteligenciju (BI) i analitičku mogućnost, lokacijska inteligencija pomaže tvrtkama ostati konkurentnima. A rastuća svijest o prednostima lokacijske inteligencije zasad proširuje njezinu primjenu i na punjenje električnih automobila, postavljanje 5G mreže, analizu podataka prikupljenih bespilotnim letjelicama, dok se očekuje da će porasti i potražnja za LI-em u sektorima zdravstva, zapošljavanja i obrazovanja. 

19. travanj 2024 03:46