Tehno
StoryEditor

Nevolje u tehnološkom raju: Meta priprema još jedan veliki val otkaza

07. Ožujak 2023.
Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete

Meta planira novu rundu otpuštanja u kojoj bi otkaz mogle dobiti tisuće zaposlenika već ovaj tjedan, rekli su izvori upućeni u situaciju. 

Najveća svjetska tvrtka za društvene mreže ukida još radnih mjesta, povrh smanjenja od 13 posto u studenom, u pokušaju da postane učinkovitija kompanija. Podsjećamo da je Meta u prethodnoj rundi otpustila čak 11.000 radnika, što je za tvrtku bilo prvo veće otpuštanje ikada. 

Situacija u Meti nije najbolja već neko vrijeme. Otkupni paketi za menadžere, otpuštanje čitavih timova koje smatra nebitnima je potez koji još traje i mogao bi utjecati na tisuće zaposlenika u skoroj budućnosti. Dionice tvrtke porasle su 1.7 posto u predtržišnom trgovanju u New Yorku u utorak. 

Od početka godine, dionice su porasle 54 posto do zatvaranja u ponedjeljak. 

Nova runda otkaza potaknuta je financijskim ciljevima i odvojena od proteklih otpuštanja, rekli su anonimni izvori. Meta, koja je zabilježila usporavanje prihoda od oglašavanja i prebacila fokus na metaverse, tražila je od direktora tvrtke i njenog potpredsjednika da naprave popise zaposlenika koji mogu biti otpušteni, rekli su izvori za Bloomberg. 

Glasnogovornik Mete odbio je u ponedjeljak komentirati planove.

Povećana tjeskoba i nizak moral među zaposlenicima

Ova faza otpuštanja mogla bi biti okončana tijekom sljedećih tjedan dana. Zaposlenici koji rade na planu nadaju se da će biti spreman prije nego što izvršni direktor Mark Zuckerberg ode na roditeljski dopust za svoje treće dijete, što bi moglo biti neizbježno, rekao je anonimni izvor. 

Smanjenja u studenom bila su iznenađenje, ali radna snaga Mete je očekivala još jedan krug otkaza. Zuckerberg je 2023. nazvao Metinom ‘godinom učinkovitosti‘, a tvrtka je komunicirala tu temu sa zaposlenicima tijekom pregleda učinka, koji su dovršeni prošlog tjedna, rekli su izvori.

Radnici tvrtke opisali su povećanu tjeskobu i nizak moral među kolegama u posljednje vrijeme. Neki su zaposlenici izrazili zabrinutost hoće li dobiti svoje bonuse, koji bi trebali biti raspodijeljeni ovog mjeseca, ako prije toga izgube posao, rekli su izvori.

U veljači je Meta rekla da pokreće uslugu pretplate pod nazivom Meta Verified koja će uključivati ​​pregršt dodatnih pogodnosti i značajki, uključujući Facebook i Instagram ‘plave kvačice‘ za potvrdu računa za one koji plaćaju. Koštat će 11,99 američkih dolara mjesečno i prvenstveno je namijenjen kreatorima sadržaja.

27. travanj 2024 04:30