Tehno
StoryEditor

Poticaj rastu i jačanju konkurentnosti: Telemach dovršio pripajanje optime

29. Listopad 2022.

Telemach Hrvatska ekonomske učinke pripajanja Optima telekoma očekuje s 1. studenim, što će biti poticaj rastu i jačanju njegove konkurentnosti kao operatora fiksnih, mobilnih i ICT usluga privatnim i poslovnim korisnicima, kaže predsjednik uprave Telemacha Adrian Ježina.

Dovršetkom procesa pripajanja, Optima telekom više neće poslovati pod tim nazivom nego pod krovnim brendom Telemacha.

- Telemach će ubuduće snažnije konkurirati postojećim operatorima jer integracijom Optime dobiva mogućnost pristupa novim skupinama korisnika, posebice poslovnih, kao i geografskim područjima gdje ranije nije bio prisutan pa će ubuduće cjelovitu paletu usluga moći pružati korisnicima diljem Hrvatske. Time će se potaknuti i snažnije tržišno natjecanje na korist svih korisnika telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj - ocjena je Adrian Ježina, predsjednika Uprave Telemacha, u razgovoru za Hinu u povodu integracije Optime.

Telemach će integrirati više od 100 tisuća Optiminih korisnika usluga fiksne mreže, s obzirom da taj telekom posluje u tom segmentu. Dosadašnji korisnici Optime usluge će nastaviti koristiti kao do sada.

- Integracijom se otvara i pristup Telemachovoj infrastrukturi i uslugama temeljenima na naprednijoj tehnologiji, od onih na 5G mobilnoj te optičkoj mreži do pay-tv-a (EON), a cijene im se uslijed integracije neće mijenjati - kaže Ježina. 

Na pitanje o dosadašnjim zaposlenicima Optime, kaže da će svi koji su na dan integracije zaposlenici Optime prijeći u Telemach pod istim uvjetima koje su imali i prije.

Proces kupoprodaje

Podsjeća da je Telemach Hrvatska proces kupnje Optime započeo u srpnju 2021. potpisivanjem ugovora sa Hrvatskim telekomom i Zagrebačkom bankom o kupoprodaji 54,31 posto dionica Optime, kada je i određena ukupna vrijednost Optime od 639 milijuna kuna.

Nakon završetka procesa odobrenja preuzimanja te završenog preuzimanja preostalih dionica u travnju ove godine, Telemach Hrvatska postaje stopostotni vlasnik Optime, koja je s radom, tada kao drugi, alternativni fiksni telekom operator, počela 2005. godine.

Od 2008. do kraja travnja 2022. njihove su dionice bile uvrštene i na službeno tržište Zagrebačke burze.

Ne iznoseći ukupan iznos za koji je Telemach kupio dionice Optime, kao niti troškova integracije, Ježina samo napominje da su u Optimi do sada već radili na nadogradnji tehničkih sustava na standarde Telemacha i matične United Grupe.

Nastavak ulaganja i rasta

I ovom integracijom Telemach Hrvatska nastavlja ulaganja na hrvatskom tržištu, kao i u mrežnu infrastrukturu i usluge, držeći se plana da će u petogodišnjem razdoblju, do 2025., uložiti oko 1,7 milijardi kuna, kaže Ježina.

- Ulažemo u brzu gigabitnu optičku i mobilnu 5G mrežu, kojom već imamo nacionalnu pokrivenost, dok ćemo s optikom do kraja ove godine pokriti značajna područja pet najvećih gradova u Hrvatskoj - Zagreb, Split, Zadar, Osijek i Rijeka - dodaje.

Time bi do kraja ove godine Telemach prešao brojku od 100 tisuća hrvatskih kućanstava kojima će biti dostupna njihova brza optička mreža.

Za poslovanje Telemacha u ovoj godini iznosi da raste u odnosu na prošlu i u prihodima i u dobiti te da je unatoč investicijama i integraciji Optime, Telemach profitabilna i stabilna kompanija, što osigurava i daljnje investicije.

Dobrom mjerom ocjenjuje pomoć države u reguliranju cijena struje, jer i Telemachu planove i poslovanje otežava rast cijena energenata i drugih troškova.

Nada se da će se mjere nastaviti i iza 1. travnja 2023., što smatra da bi bilo dobro znati što prije zbog dugoročnog planiranja.

26. travanj 2024 05:11