Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AD Plastik Grupa ostvarila 680 tisuća eura neto dobiti

26. Travanj 2023.
Marinko Došenfoto Ratko Mavar

AD Plastik Grupa u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 680 tisuća eura neto dobiti, što je 789 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su u srijedu iz te solinske tvrtke, dodavši da rezultati za prvo tromjesečje "konačno pokazuju početak stabilizacije opskrbnih lanaca, točnije opskrbe poluvodičima".

Istodobno, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) na razini Grupe iznosila  2,8 milijuna eura i niža je za 14,5 posto, no primjetno je njezino poboljšanje u odnosu na prethodna izvještajna razdoblja. 

Iz kompanije u priopćenju navode kako rezultati za prvo tromjesečje 2023. godine "konačno pokazuju početak stabilizacije opskrbnih lanaca, točnije opskrbe poluvodičima".

Poslovni prihodi Grupe iznose 33,07 milijuna eura i niži su za 1,1 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ali glavni razlozi takvog kretanja su, kako ističu, značajno smanjeni prihodi s ruskog tržišta.

Istovremeno, poslovni prihodi matičnog društva porasli su za 8,2 posto i iznose 25,37 milijuna eura, dok su prihodi Grupe na tržištima Europske unije i Srbije porasli za 18,8 posto.

- S obzirom na geopolitičku situaciju te znatno niže prihode i aktivnosti na ruskom tržištu, rezultati Grupe su očekivani, ali značajno je smanjen udio s tog tržišta u ukupnim prihodima grupacije pa iznosi svega 7,21 posto - rekao je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Napominje kako je unatoč okolnostima i situaciji u kojoj jedna ruska tvornica ne radi, a druga proizvodi sa smanjenim kapacitetima, važno napomenuti kako su ruska društva promatrana kao cjelina samoodrživa i financijski neovisna o matičnom društvu.

Istovremeno, u Europi broj novoregistriranih automobila raste i to na svim važnijim tržištima.

- Uz više od 95 milijuna eura novih poslova ugovorenih u promatranom razdoblju za europsko tržište, takvi nam pokazatelji daju razloga za umjereni optimizam. Zbog neizvjesnosti na tržištu, oprez je i dalje nužan, ali naša je primarna zadaća u idučem razdoblju ojačati svoju poziciju razvojnog dobavljača i očuvati financijsku stabilnost -  istaknuo je Došen.

Iz tvrtke navode da iako su i dalje prisutne geopolitičke neizvjesnosti te značajni inflatorni pritisci, cijene sirovina i energenata donekle su se stabilizirale. To, kako su kazali, ima pozitivan utjecaj na rezultate društva, uz određena usklađenja prodajnih cijena koja su provedena.

Došen je istaknuo kako je pred njima razvojna godina i potpuno su usmjereni na kvalitetnu pripremu ugovorenih poslova, s obzirom da je tijekom 2024. planiran početak serijske proizvodnje gotovo svih projekata ugovorenih tijekom ove i prošle godine.

- Prilagođavamo se okolnostima, ali imamo jasnu viziju i cilj. Proširenjem svojih razvojnih i proizvodnih portfelja želimo osnažiti svoju poziciju na europskom tržištu i spremno se pridružiti novoj eri automobilske industrije - rekao je Došen. 

15. lipanj 2024 15:39