Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Američki regulatori banaka zatvorili Silicon Valley Bank

11. Ožujak 2023.

Nakon oštrog pada dionica banke Sillicon Valley (SVB), koje je uzdrmalo ulagače diljem svijeta u petak, američki regulatori banaka u petak popodne zatvorili su banku uslijed katastrofalnog bankrota, prenosi Business Insider.

SVB, inače hvaljeni zajmodavac tehnoloških startupova, zatvorila se s oko 209 milijardi dolara imovine i oko 175 milijardi dolara depozita koliko je imala zaključno s krajem prošle godine, prema podacima Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), agencije koja pomaže zaštititi depozite mnogih bankovnih klijenata.

Drugi je to najveći bankrot neke banke u SAD-u, nakon propasti banke Washington Mutual tijekom financijske krize 2008. godine, koja je zatvorena s 307 milijardi dolara imovine i 188 milijardi dolara depozita.

Međutim, propast SVB-a veći je šok od propasti Washington Mutuala oko koje je mjesecima prije rasla zabrinutost. SVB je, s druge strane, bila naizgled stabilna financijska institucija kojoj su vjerovali mnogi venture kapitalisti. Također, posljednjih godina, točnije, 2020. i 2021. godine, u američkom bankarskom sustavu nije propala niti jedna banka.

Novi izazov za tehnološki sektor

Nekoliko je razloga zbog kojih je došlo do kolapsa SVB-a. U četvrtak, dan prije bankrota, mnogi osnivači startupova krenuli su povlačiti sredstva iz banke, potaknuti padom dionica i gubicima koje je pretrpjela prodajom obveznica u iznosu od 21 milijarde dolara, o čemu smo ranije pisali u Lideru.

Kako je u srijedu ulagačima napisao Greg Becker, izvršni direktor SVB-a, banka je već bila suočena s problemima zbog viših kamatnih stopa, pritiska na privatna i javna tržišta te povećanog trošenja gotovine.

Također, dionice banke pale su za 86 posto u petak.

FDIC je trenutno preuzela kontrolu nad bankom, a kako su naveli u priopćenju, trenutno rade na vraćanju osiguranih depozita klijentima te smišljaju načine za povrat depozita klijentima koji ih nisu osigurali.

Nakon vala otpuštanja u tehnološkoj industriji, propast Silicon Valley Banka novi je izazov s kojim će se suočiti brojni tehnološki startupovi koji su do sada ovisili o njihovom novcu, a neki čelnici startupova već su izrazili zabrinutost kako će isplatiti plaće zaposlenicima sljedeći tjedan.

Business Insider prenosi da bi SVB mogli preuzeti Goldman Sachs, JP Morgan ili neke regionalne banke, no to su za sada samo nagađanja.

19. travanj 2024 11:37