Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Apple skinut s trona: Saudi Aramco je trenutno najbogatija tvrtka na svijetu

16. Svibanj 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Tehnološki gigant Apple dugo je vrijeme bio najvrjednija svjetska tvrtka, ali to je mjesto nedavno od njega preuzela tvrtka Saudi Aramco,najveća naftna tvrtka na svijetu sa sjedištem u Dahranu u Saudijskoj Arabiji. Njezina je vrijednost, između ostalog, ubrzano porasla zbog nedavnog skoka cijena nafte.

Aramco trenutno vrijedi oko rekordnih 2,43 bilijuna dolara, za razliku od Applea koji je trenutno na otprilike 2,37 bilijuna, prema podacima Refinitiva.

Međutim, ovakva tržišna kretanja nisu novost jer je riječ o vrlo dinamičnoj atmosferi koja često varira. Podsjećamo da je Apple ranije ove godine prvi na svijetu došao do granice od 3 bilijuna dolara, o čemu smo pisali u Lideru, a navedene novosti još su jedan neosporivi dokaz naglih promjena na tržištu.

Aramco se također našao u sličnoj situaciji nešto ranije, 2019. godine nakon povijesne inicijalne javne ponude koja ga je podigla na tadašnjih 2 bilijuna dolara.

Najnovije kretnje na tržištu pokazuju na to kako su se izgledi za proizvođače energije i tehnologije drastično promijenili unazad nekoliko mjeseci. Razlog tome su i cijene nafte koje su rekordno skočile, ponajviše zbog Rusije i trenutne situacije u Ukrajini koja sa sobom povlači niz drugih problema.

Brent nafta, koja predstavlja globalnu referentnu vrijednost, samo je ove godine već porasla za oko 36 posto, a prije samo nekoliko dana se trgovala po cijeni od 106,2 dolara po jednom barelu.

Takvi drastični pomaci u cijenama jedan su od razloga zašto je Saudi Aramica sada u uzletu, s obzirom da su dionice kompanije porasle za otprilike 27 posto. Apple nije dobro reagirao na takve promjene, a to se odrazilo i na kretanje cijena njegovih dionica – pale su za više od 17 posto od početka godine.

Problemi zbog Kine

Također se u obzir moraju uzeti veliki problemi u opskrbnim lancima, većinom u Kini, gdje je nekoliko tvornica njihovih dobavljača trenutno zatvoreno zbog tamošnje epidemiološke situacije. Prošli tjedan smo u Lideru spomenuli da se upravo zbog restriktivnih mjera u Kini u nezavidnoj situaciji nalaze Toyota i Tesla.

Još prošlog mjeseca, iz Applea su upozorili na gubitke zbog navedene situacije u Kini, a problemi s proizvodnjom i logistikom, kazali su, mogli bi im oštetiti prodaju za čak 4 do 8 milijardi dolara u ovom tromjesečju.

Izvršni direktor istraživanja kapitala za Wedbush Securities, Dan Ives je rekao da je ipak riječ o brizi koja može zamarati samo kratkoročne ulagače u Apple, a situacija bi se mogla drastično smiriti u drugoj polovici godine jer će tvrtka tada vjerojatno lansirati novi iPhone 14.

24. travanj 2024 02:54