Tvrtke i tržišta
StoryEditor

CVC Capital Partners priprema izlazak na burzu

15. Travanj 2024.
CVC Capital Partnersfoto Shutterstock

CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura. 

Neki postojeći dioničari će prodati dionice, a investicijski fond Blue Owl će povećati svoj udio u CVC-u, objavio je Financial Times. 

Inače, CVC radi na uvrštenju na burzu barem od 2022. godine, a prethodni su pokušaji bili zaustavljeni zbog nestabilnih tržišta. Ovaj put, oporavak europskih IPO-a povećava im izglede za uspješan debi na burzi, makar je oporavak nakon 18-mjesečnog usporavanja bio trnovit. 

Podsjećamo, luksemburški je fond, barem se tako pričalo, prije nekoliko godina razmišljao o preuzimanju najvećeg dalmatinskog trgovačkog lanca Tommy. Pregovori, kako smo tada neslužbeno saznali, nisu završili slavno, odnosno vlasnik Tommyja, Tomislav Mamić, nije bio zadovoljan visinom ponude koju je na stol tada stavio CVC.

IPO CVC-a, koji je bio procijenjen na oko 15 milijardi dolara kada je prodao manjinski udio Blue Owl Capitalu 2021., testirat će raspoloženje ulagača prema alternativnim upraviteljima imovinom u ključnom trenutku za industriju, objavio je Bloomberg. 

Fondovi kojima upravlja Blue Owl pristali su ulagati u čak deset posto ponude, povećavajući udjele fondova od osam posto stečenih 2021. godine. 

Trnovit put 

Fondovi privatnog kapitala doživjeli su brojne poteškoće na putu do izlazaka iz njihovih investicija posljednjih nekoliko godina, s inflacijom, visokim kamatnim stopama i općenito lošom gospodarskom klimom koja opterećuje sklapanje novih poslova. Usporavanje prinosa također je otežalo fondovima prikupljanje novih sredstava jer ulagači nisu bili spremni riskirati.

Ipak, CVC je u tom pogledu imao više uspjeha od svojih kolega. Prošle je godine prikupio 26 milijardi eura za najveći otkupni fond na svijetu i diverzificirao je svoje poslovanje u nova područja uključujući infrastrukturu i takozvane sekundarne investicije ili postojeće portfelje fondova privatnog kapitala.

Uvrštenje na burzu će mu dati svježu valutu za stjecanje u obliku dionica i može potaknuti druge privatne upravitelje imovinom da prate njegove korake. General Atlantic, investicijska tvrtka čije su oklade uključivale Facebook i Airbnb, povjerljivo je podnijela zahtjev za IPO, dok je privatna kreditna tvrtka HPS Investment Partners učinila isto prije više od godinu dana, izvijestio je Bloomberg News.

Dobici na burzi za uvrštene europske kompanije kao što su Bridgepoint Group, Partners Group Holding i EQT također potiču dobro raspoloženje oko CVC-ovog IPO-a. A hoće li u budućnosti ulagati i u hrvatske kompanije? 

Nedavno smo pisali da je CVC zainteresiran za preuzimanje Studenca. Ovu informaciju potvrdila su nam dva izvora upućena u prodaju trgovačkog lanca, kojeg je od Josipa Milavića prije šest godina kupio poljski private equity fond pod upravljanjem Enterprise Investorsa. 

Očekivano, iz CVC Capital Partnersa nisu željeli potvrditi da su u pregovorima za kupnju Studenca, a isti odgovor stigao je i iz Mid Europa Partnersa, koji se ovih dana također spominje kao mogući kupac hrvatskog trgovačkog lanca. 

21. travanj 2024 11:23