Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Eksplozija otvaranja ‘šoping-centara za siromašne‘

23. Studeni 2023.
Stop Shop u Čakovcu

U Labinu je početkom ovoga ljeta otvoren maloprodajni park Stop Shop, brenda koji je sa svojih dvanaest maloprodajnih parkova drugi prema trenutačnoj zastupljenosti u Hrvatskoj. Sa svojih jedva sedam tisuća stanovnika Labin se, čak ni cijela Labinština s 21 tisućom stanovnika, načelno ne uklapa u poslovni model Stop Shopa, koji preferira gradove srednje veličine, one koji imaju između 30 tisuća i 150 tisuća stanovnika, no čini se da su vremena za investitore u maloprodajne parkove u Hrvatskoj takva da su se kriteriji za izbor lokacija počeli korigirati.

Budući da u Hrvatskoj ima jedva petnaestak gradova koji bi brojem stalnih stanovnika odgovarali načelnim preferencijama Stop Shopa, jasno je da je i Labin dobar izbor za maloprodajni park, to više što se broj kupaca na njegovu području tijekom nekoliko ljetnih mjeseci ipak jako povećava.

Štoviše, ne smatra samo austrijska investicijska kompanija Immofinanz, vlasnica brenda Stop Shop, da je i Labin, ma koliko nevelik bio, dobra prilika. Taj će grad, naime, uskoro dobiti još jedan maloprodajni park. Investitor je tvrtka Retail Park Hrvatska, jedan od mnogih nekretninskih igrača koji su se u posljednje vrijeme uključili u gradnju maloprodajnih parkova diljem Hrvatske.

U Hrvatskoj se, naime, događa eksplozija otvaranja maloprodajnih parkova. Direktor jedne od tvrtki koje su poželjni zakupci lokala u njima kaže nam da uz novootvorene parkove ove godine i najave novih otvorenja iduće možemo govoriti o blizu pedeset novih maloprodajnih parkova.

– Retail-parkovi doživljavaju veliku ekspanziju diljem Hrvatske posljednjih nekoliko godina. Budući da je riječ o zanimljivom konceptu koji donosi široku ponudu za sve posjetitelje i često se nalazi na pristupačnim lokacijama, interesa za tu vrstu objekata ne nedostaje. Prema Colliersovim istraživanjima, već je neko vrijeme na tržištu istaknut trend širenja takvih parkova na sekundarne i tercijarne lokacije – komentira Nuccia Basanić, voditeljica Odjela za posredovanje i savjetovanje za komercijalne nekretnine u Colliersu.

image

Nuccia Basanić, Colliers Hrvatska, Slovenija & BiH
 

foto

Bivši vlasnik Studenca ulaže u maloprodajne parkove

Maloprodajni park vrsta je trgovinskog centra čije je glavno obilježje da se u svaki lokal unutar njega ulazi izravno s pločnika. Neki ih posprdno nazivaju ‘šoping-centrima za siromašne‘ – zbog toga što su površinom i brojem trgovina mnogo manji od šoping-centara u velikim gradovima, a i zato što su njihovi zakupci većinom trgovci odjećom i obućom iz nižega cjenovnog razreda. 

S obzirom na broj pisama namjere koje dobivaju potencijalni zakupci prostora u maloprodajnim parkovima te na dosadašnju nerasprostranjenost maloprodajnih parkova vodećih igrača na tom tržištu, Supernove i Stop Shopa, duž obale logično bi bilo zaključiti da su upravo ta dva brenda u velikom naletu s novim projektima. Međutim, čini se da je to samo djelomično točno.

Stop Shop, naime, zasad javno najavljuje tek otvorenje maloprodajnog parka u Đakovu, do kraja ove godine, a Supernova za iduću godinu otvorenje retail-parka u Jastrebarskom. Supernovin ključni nekretninski projekt za iduću godinu drukčije je prirode, radi se o početku gradnje njezina prvoga greenfield-projekta uredskih objekata u Zagrebu.

U sklopu Supernovina centra u Buzinu na proljeće 2024. planiran je početak gradnje projekta Supernova Office Towers, dvaju poslovnih tornjeva s modernim uredskim prostorima uz koje je u planu i proširenje te preuređenje centra i u trgovačkom i gastrodijelu.

I bez dvaju vodećih brendova maloprodajnih parkova nekretninska scena u tom segmentu posljednjih godina jednostavno se razbujala. 

Jedan od njih Lonijin je​ vlasnik Frane Jaram. Otkako je svoj maloprodajni biznis prodao Studencu, dosad je već uložio u dva takva projekta. Prošle je godine od nizozemske investicijske tvrtke Holland Star Investments Coöperatie kupio tvrtku Vinkovci Projekt, postavši tako vlasnikom zasad jedinoga šoping-centra u Vinkovcima, a ove je godine kupio tvrtku Silverleaf dva, u čijem je vlasništvu Shopping Gallery Samobor, jedini maloprodajni park u Samoboru. Iako je lako zaključiti koje vrste nekretnina zanimaju Loniju, direktor obiju tih preuzetih tvrtki Krste Tomislav Jaram nije želio za Lider govoriti kakvi su Lonijini daljnji planovi u vezi s tim. 

Cijeli članak možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera

26. travanj 2024 08:39