Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla otvorio ured u Rijeci

06. Lipanj 2022.
Uzvanici Benčić, Huljenić, Mijatović, Komadina, Kovačević, Filipović, Zelenika

Danas je u Rijeci otvoren novi ured kompanije Ericsson Nikola Tesla, hrvatskog izvoznika znanja i lidera u području ICT-a s više od 3500 zaposlenih i kompanije u kojoj radi najveći broj softver dizajnera u Hrvatskoj, njih 1800.

– Otvorenje ureda u Rijeci predstavlja još jedan korak u razvoju naše kompanije. Vjerujem da će naš riječki ured brzo rasti i postati, kao i druge naše lokacije, hub ICT eksperata koji će radom na najnovijim tehnologijama i razvojem suvremenih ICT rješenja, proizvoda i usluga pridonositi digitalnoj transformaciji Hrvatske – istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

– Za ured u Rijeci već smo zaposlili nekoliko ICT stručnjaka, a naša vrata i dalje su otvorena za stručnjake STEM područja iz Rijeke, Istre i Primorsko-goranske županije koji imaju priliku ostati raditi u Hrvatskoj te istovremeno surađivati s cijelim svijetom. Sigurna sam kako će naš riječki tim postati jedan od ključnih 'čvorova u našoj mreži' ureda u Hrvatskoj i inozemstvu koji snažno doprinose ugledu i rezultatima kompanije zahvaljujući izvrsnim zaposlenicima koji u njemu rade i ispisuju budućnost ovog grada, regije, ali i svijeta – dodala je Kovačević.

– Grad Rijeka vodeći je smart grad u Hrvatskoj i odavno je prepoznao potrebu razvoja i daljnjeg istraživanja pametnih tehnologija u cilju stvaranja novih ili poboljšanih proizvoda i procesa, povećanja konkurentnosti gospodarstva te otvaranja novih radnih mjesta. U tom kontekstu je otvorenje riječkog ureda Ericssona Nikole Tesle iznimno važno jer je riječ o kompaniji koja predvodi u razvoju i implementaciji inovativnih tehnologija koje želimo u Rijeci – istaknuo je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Na svečanom otvorenju riječkog ureda predstavljen je i dio naprednih inovativnih tehnoloških rješenja koje Ericsson Nikola Tesla nudi tržištu.

Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski, zahvalio je Ericssonu Nikoli Tesli što svoj ured otvara baš u Rijeci te ustvrdio da ovako nastaju prijeko potrebna nova radna mjesta i visokovrijedni poslovi, čime se osigurava bolja perspektiva mladim ljudima. Također, ovo je snažna poruka za budućnost i putokaz kako upotrebom suvremenih tehnologija možemo graditi dobre preduvjete za razvoj županije.

Na svečanosti otvorenja potpisan je ugovor o suradnji na projektu 'Razvoj suvremenih komunikacijskih tehnologija u komercijalnim aplikacijama i industriji' između Ericssona Nikole Tesle i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, čime je dodatno osnažena već postojeća kvalitetna suradnja s akademskom zajednicom. Uz Filozofski fakultet koji je nositelj projekta i Ericsson Nikolu Teslu koji sudjeluje kao industrijski partner, u projekt je uključen i Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci. Projekt je primjer idealne sinergije za multidisciplinarno iznalaženje tehnoloških rješenja.

image

Dekan Filozofskog fakulteta i predsjednica Ericssona Nikola Tesla Gordana Kovačević potpisali ugovor o suradnji

Ericsson Nikola Tesla također je jedan od potencijalnih partnera na projektu EDIH (European Digital Innovation Hub) Adria, čiji je prijavitelj Sveučilište u Rijeci i za koji se u narednom razdoblju očekuju rezultati evaluacije Europske komisije. Radom na ovom projektu u kojem bi Ericsson Nikola Tesla bio angažiran u tri od četiri ključne aktivnosti – test before invest, edukacija i povezivanje – kompanija ima priliku dati svoj doprinos kreiranju inovativnih digitalnih rješenja.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla već više od 70 godina aktivno surađuje s akademskom zajednicom, na čemu, između ostalog, temelji svoje tehnološko liderstvo, jača inovacijski potencijal, omogućava transfer znanja i tehnologija te razvoj kvalitetnih stručnjaka.

– Naša iskustva pokazala su da su ove prakse iznimno vrijedne i korisne te da bez znanosti nema razvoja tehnologije, a isto tako da bez naprednih tehnologija i partnerstva s lokalnom zajednicom nije moguće ostvariti gospodarski i društveni prosperitet. U budućnosti očekujem još prilika za suradnju kako sa Sveučilištem tako i s lokalnom zajednicom – poručila je Kovačević.

Ericsson Nikola Tesla već nekoliko godina sudjeluje i u projektu CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove. Projekt je sufinanciran sredstvima EU fondova te podrazumijeva partnerstvo u inovacijskom klasteru koji povezuje gospodarske subjekte i istraživačke institucije na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima.

24. rujan 2023 19:34