Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Raspoloženje njemačkih ulagača snažno pogoršano u ožujku

21. Ožujak 2023.

Raspoloženje njemačkih ulagača snažno se pogoršalo u ožujku pod pritiskom straha od nove financijske krize, izvijestio je u utorak institut za ekonomska istraživanja ZEW.

ZEW-ov indeks koji iskazuje prognoze ulagača o gospodarskim kretanjima u idućih šest mjeseci pao je u ožujku za 15,1 bod u odnosu na veljaču, na 13 bodova.

- Međunarodna financijska tržišta pod snažnim su pritiskom, a visoka razina neizvjesnosti zrcali se i u očekivanjima za gospodarstvo - rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Očekivanja prinosa u bankovnom i u sektoru osiguranja znatno su pogoršana, dodao je Wambach. 

Tržišta je uzdrmao kolaps američkih banki Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Banka i problemi u švicarskom Credite Suisseu kojeg je prošli vikend preuzeo veći domaći konkurent UBS.

Ulagači se s pravom pribojavaju da bi turbulencije u bankovnom sektoru mogle pritisnuti i realno gospodarstvo, rekao je glavni ekonomist VP banke Thomas Gitzel.

- U fokusu nije toliko strah da bi moglo propasti još banaka koliko pitanje hoće li banke na obje strane Atlantika sada biti još restriktivnije (u kreditiranju gospodarstva) - objašnjava Gitzel.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde izjavila je u ponedjeljak da bi previranja na financijskim tržištima mogla odraditi dio posla za ECB, budu li prigušila potražnju i inflaciju. Time se vjerojatno referirala na činjenicu da i podizanje kamatnih stopa i nervoza u bankovnom sektoru obično odvraćaju banke od kreditiranja i ‘hlade‘ gospodarsku aktivnost, nagađa Reuters.

Ocjene njemačkih ulagača o aktualnom stanju u najvećem europskom gospodarstvu tek su blago pogoršane u ožujku, iskazane u padu indeksa za 1,4 boda u odnosu na veljaču, na minus 46,5 bodova.

25. travanj 2024 16:29